Confidenţialitate

Dosar penal pentru instigare la fals după autodenunțul lui Sebastian Ghiță

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal, in rem, pentru instigare la fals în urma autodenunțului lui Sebastian Ghiță, privind presupusul plagiat al Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA.

Pentru moment, cercetările se referă la fapte. Nicio persoană nu a fost pusă sub învinuire, fiind vizate doar presupusele fapte semnalate de parlamentar.

Prima persoană audiată a fost chiar Sebastian Ghiță.

Acest lucru înseamnă că procurorii anchetează modul a fost întocmit raportul în 2012, care stabilea că șefa DNA nu a plagiat în lucrarea de doctorat.

“Am dat o declaraţie în calitate de martor astăzi şi urmează ca şi în perioada următoare să mai vin cu elemente de probă care să ajute la soluţionarea acestei situaţii. Vor fi audiate şi alte persoane care să certifice cele spuse de mine. Am nominalizat, sigur că da, am spus persoanele care au fost vizate de mine şi care au participat alături de mine la acaestă întâmplare, eveniment. Tot timpul ni se atrage atenţia – nu vă referiţi la justiţie -, dar dânsa (Codruța Kovesi n.r.)se poartă acum ca un politician, am văzut că şi ea şi Iohannis au zis că e o chestiune de campanie politică. Oricât de bună e relaţia dintre Iohannis şi Kovesi, Iohannis nu îi poate asigura dânsei o situare deasupra legii”, a declarat Sebastian Ghiţă, după ce a fost audiat.

Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ la Parchetul General în ceea ce priveşte teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Acesta susține că membrii Consiliului Național de Etică au întocmit un raport în 2012 care prevedea că șefa DNA nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Sebastian Ghiță susține că acel raport a fost falsificat și chiar el ar fi participat, alături de alți demnitari la măsluirea raportului.

 

Laura Codruța Kovesi a transmis un comunicat zilele trecute în care prezicează că nu a plagiat și că declarațiile deputatului au făcut în trecut obiectul unor verificări ale CSM, privind afectarea independenței justiției.