Confidenţialitate

Dosar penal în cazul multinaționalei farma Vitalaire – AUDIO

Dosar penal pentru evaziune fiscală deschis de Parchetul din Iași în legătură cu scandalul în care este implicată multinaționala pharma Vitalaire.

Potrivit Tolo.ro, compania obișnuia să încaseze bani și de la Casele de Asigurări și de la pacienți, iar bolnavii cu restanțe, dependenți de aparate de oxigen, erau “amendați” cu 73% pe an.

Jurnaliștii scriu că multinaționala, cu unul dintre sedii la Iași, execută silit mii de bătrâni care au închiriat aparate de oxigen.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat la EuropaFM cazul unei femei dată în judecată de multinațională pentru că nu a plătit la timp contribuția de 60 de lei pe lună și avea o restanță de o mie de lei.

Cătălin Tolontan: “O femeie, se numește Dumitra Opincă, a murit la 47 de ani, la doar opt luni de când a început să folosească aparatul respectiv de la ei. A murit în calitate de pârât. Justiția din România a urmărit-o încă un an și jumătate după moarte. Ea a murit știind că este datoare firmei cu suma de o mie de lei. Am vrut să vedem dacă ea este într-adevăr datoare firmei și am descoperit la Casa de Asigurări din Vâlcea că acea casă plătise de fapt pentru ea, pentru toată perioada respecivă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Cazul este însă doar unul dintr-un total de aproape 3000 de procese deschise de multinaționala farma, împotriva bolnavilor cei mai vulnerabili. Potrivit Tolo.ro, Vitalaire derulează contracte cu toate cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene.

Cătălin Tolontan: “Comportamentul intenționat al firmei este acela de a nu trimite facturile oamenilor sau de a nu le spune că au de plătit ceva și că plătește Casa (n.r de Asigurări de Sănătate) pentru ei. Avem documente prin care se arată că firma face evaziune fiscală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Cătălin Tolontan susține că va publica în curând toate documente de dublă contabilitate ale companiei pe care le deține.