Confidenţialitate

Dorel Vișan, invitat de onoare la Serile Filmului Românesc din Iași

Festivalul Serile Filmului Românesc aduce în atenție un invitat de onoare al ediției a VIII-a, ediție care va avea loc la Iași, în perioada 10 – 14 mai 2017.

Dorel Vișan ajunge în 2017 la vârsta de 80 de ani, iar la Iași i se va realiza o scurtă retrospectivă a celor mai importante filme în care a jucat în rolurile principale.

”Un bulgăre de humă” (regia: Nicolae Mărginean) va fi proiectat la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar actorul spune că prin acest eveniment se va marca și momentul dedicat lui Ion Creangă, de la nașterea căruia se împlinesc 180 de ani. Dorel Vișan joacă în film rolul scriitorului și reprezintă unul dintre rolurile sale de suflet.

„Voi veni la Iaşi, la Festivalul Serile Filmului Românesc, cu gândul că arta trebuie din nou să-l înalţe pe om. Publicul din Iaşi să se aştepte la o formă de artă care se poate verifica prin adevăruri. Vom vorbi despre Creangă şi Eminescu, iar alături de regizorul Şerban Marinescu, vom propune câteva filme care trebuie văzute de fiecare generaţie în parte. Sunt bucuros că în perioada 10-14 mai voi veni la Iaşi şi aş putea spune acasă la Creangă”, spune Dorel Vișan.

Dorel Vișan: Portret de artist. O viață închinată frumosului

În scurta retrospectivă vor mai fi prezentate cinefililor și filmele ”Ticăloșii” (regia: Șerban Marinescu), ”Iacob” (regia: Mircea Daneliuc), ”O lacrimă de fată” (regia: Iosif Demian), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia: Șerban Marinescu).

După vizionarea filmelor propuse în programul festivalului din 2017, spectatorii se vor putea întâlni cu Dorel Vișan, ca să dialogheze despre film, despre roluri și despre viața de pe platourile de filmare.

Evenimentele dedicate actorului Dorel Vișan se vor desfășura sub titlul: „Portret de artist. O viață închinată frumosului”. Actorul spune că-i este aproape de inimă atât Iașul, cât și filmul românesc sărbătorit aici în luna mai.

Dorel Vișan a fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distincții pentru rolurile din producțiile românești și internaționale și a scris poezii religioase continuând „Psalmii” lui David. Iubește stupina moștenită de la tatăl său, are grijă de albine și livezi încercând să învețe regulile naturii asemeni unui joc de șah.

Rolul cu cel mai important impact l-a avut cel din filmul „Un bulgăre de humă” unde îl interpretează pe Ion Creangă. Accentul moldovenesc, mersul legănat și parfumul vremurilor din Țicău l-au stăpânit pe actor timp de șase luni, acesta fiind ajutat de un psihiatru să se descotorosească de trăsăturile personajului. De-a lungul vremii, actoria a reprezentat mereu o provocare și o depășire a propriilor limite, iar scenele filmate în toiul nopții într-un cimitir din Predeal sau zilele petrecute alături de mineri în subteran stau drept mărturie.