Donald Tusk: “Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis un mesaj de solidaritate. “Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe. Suntem toți alături de Paris azi”, a scris oficialul european pe Twitter.

Autoritățile franceze se arată rezervate în ceea ce privește șansele salvării catedralei Notre Dame din Paris.

Pompierii francezi au declarat că nu sunt siguri că incendiul poate fi stins astfel încât să fie salvat ceea ce a mai rămas din Notre Dame.

Catedrala Notre Dame adăposteşte obiecte de o valoare şi vechime considerabilă. Relicvarul conţine inelul coroanei de spini a Mântuitorului, precum şi alte relicve care amintesc de patimile Domnului, cumpărate de regele Louis, în 1238. De asemenea, orga, datând de la 1730 şi restaurată la 1962, este şi cea mai mare din Franţa.

Catedrala Notre Dame din Paris a inspirat mai multe opere literare sau artistice.

“Este o dramă națională – o dramă istorică, aș spune, pentru că această Catedrală stă în picioare de 900 de ani.

Cred că la Revoluția Franceză a mai fost devalizată într-un hal absolut îngrozitor. Cei care n-au vizitat Parisul știu ce reprezintă Notre Dame, această capodoperă de arhitectură.

Ne aflăm în fața unui moment stupefiant: sigur că va începe, bineînțeles, reconstrucția, dar rămîne de neînțeles că într-un moment de tehnologie de vârf, cînd toate lucrurile acestea de restaurare se fac cu precauțiuni extraordinare, cu specialiști, s-a putut întâmpla așa ceva“, a spus dramaturgul Matei Vișniec, la Europa FM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS