Confidenţialitate

Donald Trump nu înțelege încălzirea globală

Într-o postare pe Twitter, preşedintele SUA se plânge de ninsorile abundente din ultima perioadă şi scrie că ar fi fost bună acum ” vechea încălzire globală”.

Donald Trump s-a arătat mereu sceptic în privinţa încălzirii globale, apreciind chiar, înainte de a deveni preşedinte, că este o „invenţie“ a Chinei.

După instalarea la Casa Albă, Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris referitor la încălzirea globală, considerând că acesta distruge locuri de muncă în industrie.

Totodată, administraţia Trump a retras modificările climatice de pe lista „ameninţărilor“ pentru securitatea Statelor Unite şi a relansat exploatarea cărbunelui şi a rezervelor de gaz de şist în zonele federale protejate.

Încălzirea globală presupune schimbări climaterice de mare amploare provocând topiri ale ghețarilor, schimbarea anotimpurilor şi temperaturi extreme, atât pozitive cât şi negative.

Încă de la finalul anului trecut, ninsorile, gheaţa şi ploaia îngheţată au provocat pene de curent şi au paralizat transportul în mai multe state americane.

Între timp, oamenii de știință avertizează că, doar peste câteva decenii, ar putea avea loc o schimbare rapidă a climatului și Pământul s-ar putea transforma într-o “seră”. Iar existenţa omenirii va fi ameninţată.

În prezent, temperatura medie globală este cu un grad Celsius mai mare în comparaţie cu media perioadei de dinaintea industrializării. Și creşte ireversibil.

O majorare de două grade, care s-ar putea înregistra peste doar câteva decenii, va pune omenirea într-o situaţie critică.

Aceasta este concluzia alarmantă a unui amplu studiu la care au participat savanţi din toată lumea, prezentat de o prestigioasă publicaţie a Academiei Naţionale de Ştiinţă din Statele Unite.