Donald Trump, discurs controversat la ONU

Discursul lui Donald Trump din cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York a fost considerat amenințător și foarte critic de unii dintre liderii care au luat parte la întâlnire.

Președintele american a spus despre Iran că este „un mic grup de regimuri necinstite” și că este „o dictatură coruptă în spatele falsei democrații”, ale cărei „scopuri principale sunt violența, vărsarea de sânge și haosul”.

Tot marți, președintele l-a criticat pe liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, spunând: „Omul-rachetă se află într-o misiune de sinucidere”.

El a mai adăugat că în cazul în care SUA „este forțată să se apere singură, nu vom avea altă opțiune decât să distrugem total Coreea de Nord.”

La auzul acestora, un membru al audienței și-a acoperit fața cu mâinile, iar reacțiile uluite au umplut sala ca răspuns, conform Reuters.

Ministrul de externe al Iranului a spus: „Discursul de ură al lui Trump, ignorant, aparține perioadei medievale.”

Coreea de Nord nu a răspuns încă amenințării președintelui.

Ministrul suedez de externe, Margot Wallström a declarat pentru BBC: „A fost un discurs greșit, într-un moment nepotrivit, la publicul greșit.”

Trump a vizat și Venezuela, numind guvernul acestei tări o „dictatură socialistă” coruptă și a avertizat că SUA sunt pregătite să ia măsuri împotriva acesteia.

Ministrul de externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a respins ceea ce el a numit amenințări și a declarat că Trump nu este președintele lumii … ”nici măcar nu-și poate administra propriul guvern.”

Tot ca răspuns, președintele Boliviei, Evo Morales, un aliat al guvernului venezuelean, a declarat: „Nu sunt surprins că un multi-milionar ca Trump atacă socialismul. Lupta noastră va fi întotdeauna ideologică și pragmatică.”

În cadrul Adunării Generale a ONU sunt dezbătute cele mai fierbinți subiecte ale momentului. Timp de o săptămână 193 de șefi de stat și guvern se vor afla la New York.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS