Donald Trump depune jurământul vineri, la ora 19.00, ora României. Programul complet al ceremoniilor

Autorităţile americane au anunţat deja măsuri de securitate suplimentare pentru ceremonia de învestire, iar câteva zeci de mii de poliţişti şi trupe ale Gărzii Naţionale vor fi desfăşurate în Washington D.C.

Secretarul pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, a explicat că aproximativ 700.000-800.000 de persoane ar urma să participe la învestirea preşedintelui Donald Trump de la Capitoliu.

Autorităţile americane au dat asigurări că nu există informaţii despre o ameninţare care ar viza în mod direct ceremonia de învestire a preşedintelui-ales, însă nimeni nu vrea să îşi asume vreun risc cu un peisaj al terorismului global cu mult diferit decât în urmă cu opt ani pentru Statele Unite.

 

JOI, 19 IANUARIE

Primul eveniment programat pentru învestirea preşedintelui constă în ceremonia tradiţională de depunere a coroanelor de flori la cimitirul naţional Arlington. Nu există mai multe detalii despre acest eveniment, care va avea loc în intervalul orar 15.30-16.00 (22.30-23.00 ora României).

Preşedintele Donald Trump va participa împreună cu vicepreşedintele Mike Pence la festivităţile de bun venit de la Monumentul lui Lincoln din Washinton D.C, în cursul cărora va rosti un scurt discurs. De asemenea, mai multe trupe vor concerta în timpul acestui eveniment, inclusiv coruri şcolare, grupuri militare şi vedete. Va exista şi o paradă militară în cadrul evenimentului, programat să aibă loc în intervalul orar 16.00-18.00 (23.00-01.00 ora României).

La ora 19.30 (2.30 ora României), Trump şi Pence, împreună cu familiile lor, vor lua parte la o cină la lumina lumânărilor la Union Station din Washington, pentru a le mulţumi donatorilor.

VINERI, 20 IANUARIE

Dimineaţă, familia Trump şi invitaţii lor vor lua parte la un mic dejun privat la Blair House, unde viitoare familie prezidenţială va petrece noaptea de joi spre vineri.

După aceea, la 8.30 (15.30 ora României), preşedintele-ales va participa la o slijbă la Biserica Episcopală St John, din apropiere de Blair House.

O oră mai târziu, preşedintele-ales şi cel în exerciţiu se întâlnesc la Casa Albă, de unde pleacă împreună către Capitoliu.

Ceremonia de învestire, ce va avea loc în faţa aripii vestice a Capitoliului, va începe la ora 11.30 (18.30 ora României). Începând cu ora 12 (19 ora României), preşedintele-ales şi vicepreşedintele ales vor depune jurământul.

Donald Trump va depune jurământul, în faţa preşedintelui Curţii Supreme, John G. Roberts . Trump va jura pe două Biblii: cea care i-a fost dăruită lui de mama sa, în 1955, şi cea a lui Abraham Lincoln. După aceea, el şi vicepreşedintele său vor rosti discursuri.

După învestirea noului preşedinte, soţii Obama îşi vor lua la revedere şi vor pleca din faţa aripii estice a Capitoliului.

Vizitatorii au nevoie de bilete pentru a vedea învestirea preşedintelui Donald Trump şi a vicepreşedintelui Mike Pence Biletele sunt gratuite, dar sunt extrem de solicitate, astfel că s-au epuizat foarte repede. 

După ceremonie, preşedinte-ales, membrii administraţiei sale şi prietenii lor vor servi prânzul în Capitol Rotunda, după care Trump va trece în revistă forţele armate.

Peste 8.000 de persoane sunt aşteptate să mărşăluiască pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de Trump şi , ce va începe la ora locală 15 (22 ora României). Parada, la care vor lua parte reprezdentanţi ai tuturor forţelor armate din ţară îi va conduce pe preşedinte şi vicepreşedinte de la Capitoliu la Casa Albă.

Între orele 19.00-21.00 (2.00-4.00 ora României) vor avea loc cele două baluri oficiale de învestire, la Centrul de Convenţie Walter E. Washington, precum şi Balul Forţelor Armate, la National Building Museum. Donald şi Melania Trump vor dansa la fiecare dintre aceste baluri, iar preşedintele-ales ar urma să rostească discursuri.

SÂMBĂTĂ, 21 IANUARIE

Mii de persoane sunt aşteptate, începând cu ora 10 (17 ora României), să participe la slujba naţională de la Catedrala Naţională Washington. Această slujbă religioasă a avut loc în Catedrala Naţională Washington încă de la învestirea din 1933 a lui Franklin Delano Roosevelt. Participanţii se roagă pentru preşedinte, pentru cabinetul său, precum şi pentru liderii americani.

Potrivit tradiţiei, ceremonia religioasă le permite noului preşedinte şi vicepreşedinte să îşi înceapă mandatul cu rugăciuni şi cu un moment de reflecţie.

La ora 13.15 (20.15), mii de femei ar urma să ia parte la un marş de protest, care va începe de la Capitoliu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS