Donald Trump critică aliații NATO pentru contribuția financiară redusă

Donald Trump a sustinut joi primul discurs la NATO.

„23 de state din blocul militar nu plătesc atât cât ar trebui”, a spus liderul de la Casa Albă, la reuniunea de la Bruxelles.

Șefii de stat şi de guvern au hotărât să pună la punct planuri anuale privind contribuţiile către NATO, inclusiv financiare.

În primul discurs la NATO, Trump și-a criticat aliații. Le-a reprosat ca că nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare, dar şi pentru cea colectivă, în cadrul alianţei. Donald Trump a subliniat ca Statele Unite acopera mare parte din costurile uriaşe ale apărării transatlantice, lucru nedrept pentru cetatenii americani, a adaugat liderul de la Casa Alba.

„23 dintre cele 28 de state membre încă nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească pentru apărarea lor. Asta nu este corect pentru plătitorii de taxe din Statele Unite. Multe dintre aceste naţiuni datorează sume uriaşe de bani din anii trecuţi şi nu au plătit în anii trecuţi. În ultimii opt ani, Statele Unite au cheltuit pentru apărare mai mult decât toţi ceilalţi aliaţi la un loc. Dacă toţii aliaţii ar fi cheltuit anul trecut doar 2% din PIB pentru apărare, am fi avut 119 de miliarde de dolari pentru apărare noastră comună”, a declarat Donald Trump.

Liderii NATO s-au reunit joi, la Bruxelles, pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului, dar şi despre cheltuielile pentru apărare. Summitul a fost primul la care au luat parte preşedintele american Donald Trump şi cel francez Emmanuel Macron.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS