Confidenţialitate

Liderul ISIS ar fi fost ucis în Siria

Liderul grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS)  ar fi fost ucis, sâmbătă, într-un raid american în nord-vestul Siriei, relatează presa internațională.

Citând oficiali de rang înalt din armata SUA, care au dorit să își păstreze anonimatul, CNN anunță decesul lui Abu Bakr al-Baghdadi.

Confirmarea oficială a morții teroristului va fi făcută în urma testelor ADN.

Unele surse spun că, în momentul în care a fost localizat, Abu Bakr al-Baghdadi purta o centură explozivă.

În eventualitatea în care moartea acestuia se confirmă, rămâne de stabilit dacă a fost ucis sau și-a pus capăt zilelor, de teamă să nu fie capturat.

Preşedintele american Donald Trump are programată o conferință de presă, potrivit BBC.

Liderul de la Casa Albă a scris pe Twitter: “Ceva foarte important tocmai s-a întâmplat”.

Al Jazeera anunță că raidul a avut loc în provincia Idlib. Experții citați de televiziunea panarabă spun că uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi va avea o semnificație simbolică și ar putea slăbi și mai mult gruparea teroristă.

Pentru moment, Pentagonul nu a făcut vreun comentariu pe acest subiect.

Raidul a fost executat în contextul în care retragerea trupelor SUA din nordul Siriei, pentru a permite incursiunea armată turcă împotriva milițiilor kurde, aliați ai americanilor contra ISIS, a strânit îngrijorări. Ankara vrea să instituie în regiune un perimetru de securitate în care să transfere cei aproape 4 milioane de refugiați sirieni pe care îi adăpostește în prezent pe teritoriul său.

Abu Bakr al-Baghdadi a reușit să se ascundă în ultimii 5 ani. Au existat informații că liderul ISIS a fost rănit, anul trecut, fiind forțat să predea comanda grupării jihadiste.