Donald Trump acuză China că încearcă să influențeze apropiatele alegeri pentru Congres

Preşedintele Statele Unite ale Americii a acuzat, miercuri, în mod direct China că încearcă să intervină în defavoarea administraţiei sale în alegerile legislative parţiale din noiembrie, din cauza fermităţii de care a dat dovadă în chestiuni comerciale, relatează Agerpres, citând AFP, DPA şi Reuters.

Donald Trump a lansat această acuzaţie în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate a ONU de la New York, într-un context în care Washingtonul şi Beijingul sunt angajate de câteva luni într-o dispută legată de tarifele vamale, administraţia americană cerând o mai mare deschidere a pieţei chineze faţă de mărfurile „made in USA”.

„Din păcate, am descoperit că China încearcă să intervină în alegerile din noiembrie 2018 împotriva administraţiei mele”, a declarat Trump în Consiliul de Securitate. Chinezii „nu vor ca eu să câştig, sau ca noi să câştigăm, pentru că eu sunt primul preşedinte care sfidează China în legătură cu schimburile” comerciale, a ţinut să precizeze liderul de la Casa Albă.

Trump – care se teme de un recul drastic al republicanilor în Congres la alegerile de la 6 noiembrie de la jumătatea mandatului – a acuzat deja zilele trecute Beijingul că încearcă să-i slăbească poziţia instituind tarife asupra unor mărfuri provenite din state americane unde electoratul îi este în mod tradiţional fidel. China a dezminţit ulterior viguros orice ingerinţă şi a cerut mai mult „respect” din partea SUA.

În discursul susţinut marţi de la tribuna Adunării generale a ONU de la New York, Trump a pledat din nou pentru schimburi comerciale „corecte şi echilibrate”, subliniind că dezechilibrul comercial cu Beijingul nu va putea fi „tolerat”. La rândul său, China s-a plâns că este imposibilă desfăşurarea de negocieri comerciale cu SUA „cu cuţitul la gât”.

Războiul comercial SUA-China s-a agravat luni, odată cu intrarea în vigoare a unor noi tarife vamale de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari pe an.

Diplomaţia chineză a reacţionat prompt miercuri la noile acuzaţii ale administraţiei americane. „China a respectat întotdeauna principiul neintervenţiei în chestiunile interne ale altei ţări”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Yi. „Respingem acuzaţiile proferate la adresa Chinei şi cerem celorlalte ţări să respecte Carta Naţiunilor Unite şi să nu intervină în afacerile noastre interne”, a insistat acesta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS