Donald Trump: „A avea relații de lungă durată cu Rusia e un lucru bun, nu unul rău”

Președintele american, Donald Trump, și cel rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit la Helsinki, în Finlanda, într-o întâlnire tete a tete – prima de acest fel dintre cei doi.

Înainte de începerea discuțiilor, Vladimir Putin a precizat că are de discutat cu omologul său despre nenumărate probleme.

Mult mai vorbăreț a fost președintele american care la început, l-a felicitat pe Putin pentru organizarea foarte bună a Campionatului Mondial de Fotbal ce tocmai s-a încheiat.

Apoi, a declarat că a avea relații de lungă durată cu Rusia e un lucru bun, nu unul rău.

“Nu avem relații de câțiva ani, cred că de aproape doi ani, dar cred că în final vom avea o relație extraordinară, eu așa sper. A avea relații cu Rusia e un lucru bun, nu unul rău. Cred că lumea vrea să ne vadă colaborând.

Suntem două mari puteri nucleare. Deținem 99 la sută din armele nucleare ale lumii și asta nu e lucru bun, ci unul rău, sper că putem face ceva în acest sens așa că vom aborda această chestiune printre multe altele.”’

Discuția va fi urmată de un prânz la care vor participa și staffurile celor doi lideri mondiali.

Trump a declarat recent că are “aşteptări mici” în ceea ce priveşte întrevederea sa cu liderul de la Kremlin, adăugând că totuşi “poate ceva bun” va rezulta din această reuniune.

De asemenea, Administraţia prezidenţială de la Moscova a comunicat săptămâna trecută că se aşteaptă ca discuţiile să fie “complicate”, după ce Trump a afirmat că Germania, un aliat tradiţional al SUA, este “în totalitate controlată” de Rusia, ca urmare a dependenţei de hidrocarburile ruseşti.

La rândul ei, agenția EFE comentează că întâlnirea are loc într-un climat de confuzie din cauza contrastului dintre discursul său conciliant faţă de Rusia şi sancţiunile administraţiei sale la adresa guvernării de la Moscova şi în umbra anchetei procurorului special Robert Mueller privind presupusa implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS