Confidenţialitate

Donald Trump a aprobat utilizarea rezervelor strategice de petrol ale Statelor Unite

Într-o postare pe Twitter, președintele Statelor Unite a anunțat că a permis utilizarea rezervelor din Rezerva Strategică de Petrol „în caz de necesitate”.

Trump a mai adăugat că va utiliza atât petrol cât este necesar „pentru a menține piețele bine aprovizionate”.

De asemenea, liderul de la Casa Alba a informat că va lua și alte măsuri pentru a evita o perturbare a pieței.

Prețul petrolului brut a crescut ieri în Statele Unite cu 15%, în timp ce benzina s-a scumpit cu 11 procente. Și în Europa, prețul petrolului Brent a crescut cu 18%.

Rezerva Strategică americană de Petrol este cea mai mare de pe Glob: 645 de milioane de barili.

Autoritățile Statelor Unite au făcut uz de aceste rezerve doar de trei ori până acum, ultima oară în iunie 2011, când războiul civil din Libia a produs un șoc pe piețele internaționale.

Rezerva a mai fost folosită și în 2005, după ce uraganul Katrina a distrus o parte semnificativă a infrastructurii petroliere din Golful Mexic.

Prima utilizare a acestor rezerve a avut loc în 1991, când Statele Unite au atacat Irakul în cadrul operațiunii „Furtună în deșert”.

Rezerva strategică de petrol a Statelor Unite este depozitată în statele Texas și Louisiana.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită.

Atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, adică jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, ţară care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Reducerea producţiei zilnice cu cinci milioane de barili reprezintă 5% din fluxul la nivel mondial.