Dominique Strauss-Kahn, in instanta

Finanțistul este judecat pentru proxenetism.

Economistul francez Dominique Strauss-Kahn, fost director FMI, a recunoscut în fața unei instanțe că a participat la orgii sexuale, dar a spus că ele au fost ‘rare’ și că nu știa că femeile implicate erau prostituate.

Finanțistul este judecat pentru proxenetism.

Potrivit acuzării, el ar fi avut un rol important în organizarea respectivelor petreceri.

‘Regele petrecerii’ – astfel e numit Dominique Strauss-Khan în actul de acuzare întocmit de procurori. Prostituția nu este ilegală în Franța, dar proxenetismul – da.

Fostul director al FMI riscă o sentință de 10 ani de închisoare și o amendă de un milion și jumătate de euro. El susține că procurorii au exagerat frecvența ‘nopților licențioase’ pe care le-a petrecut. Ar fi fost ‘doar douăsprezece orgii în trei ani’. Dominique Strauss-Khan a repetat că nu ar fi știut că femeile erau prostituate.

Înainte ca acuzatul să fi apucat să intre în sala de judecată, trei activiste ale grupării feministe Femen au sărit pe capota mașinii sale. Dezbrăcate de la brâu în sus, ele au fost îndepărtate de poliție din fața tribunalului.

Printre martorii audiați se numără o fostă prostituată care a povestit că a fost plătită cu 900 de euro de către un om de afaceri pentru ceea ce el calificase drept ‘o mică petrecere’. Femeia a spus în instanță că fusese aleasă special pentru Dominique Strauss-Khan, ceea ce ar putea demonstra că finanțistul francez știa că era vorba de o prostituată.

Printre ceilalți acuzați în acest caz se numără directorii mai multor hoteluri de lux, un avocat și un fost comisar de poliție.

Dominique Strauss-Khan a demisionat de la conducerea FMI în 2011, din cauza că fusese acuzat de tentativă de viol de către o cameristă. Acuzația a fost în cele din urmă retrasă, iar părțile au ajuns la o înțelegere în afara instanței.