Confidenţialitate

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: Micșorarea TVA-ului la gaz și curent electric, de la 19% la 5%, o soluție bună în contextul crizei energetice | VIDEO

România în Direct” se aude vineri, 28 octombrie 2022, pe frecvențele Europa FM de la Timișoara, acolo unde Cătălin Striblea vorbește cu Dominic Fritz – primarul timișorenilor – despre soluțiile pe care le-ar putea adopta statul român în contextul crizei energetice. Dominic Fritz spune că micșorarea TVA-ului la gaz și curent electric de la 19% la 5%, dar și o subvenție directă din partea statului astfel încât „prețul producției să fie mai mic pentru producătorul de termie” sunt două opțiuni de ajutor.

„Este absurd ca eu, ca primar, cu pârghiile mele foarte limitate, să trebuiască să reacționez în fața unei crize energetice la nivel european și este nevoie de un răspuns național. Eu nu pot să cheltuiesc decât banii pe care îi încasez în ziua respectivă, eu nu pot să fac datorii pentru a plăti căldura”, explică Dominic Fritz.

„Statul are tot felul de pârghii pe care noi nu le avem și cred că ar trebui să le folosească. Cel puțin ar trebui să micșoreze TVA-ul pentru gaz și pentru energie de la 19% la 5%”. Colterm poate nu ar trebui să crească prețul cu 17% dacă mâine ar scădea TVA-ul de la 19% la 5%”, mai spune primarul Timișoarei.

Dominic Fritz: „O altă soluție este și o parte de subvenție din partea bugetului de stat”

Cătălin Striblea: Voucher sau plată?

Dominic Fritz: „Subvenție directă ca prețul producției să fie mai mic pentru producătorul de termie”.

Cătălin Striblea: Adică guvernul să plătească societății dumneavoastră o parte din bani.

Dominic Fritz: „Exact”.

Dominic Fritz: „Dacă sunt oameni care vor să aibă 25-26 de grade la ei acasă, nu există niciun fel de judecată morală din partea mea”

„Eu cred că este foarte bine că trăim în capitalism și asta înseamnă că trebuie să existe o legătură între decizia ta personală despre cât de multă energie consumi și banii pe care îi dai pentru acest consum. Deci dacă sunt oameni care vor să aibă 25-26 de grade la ei acasă, nu există niciun fel de judecată morală din partea mea, dar e clar că la ei factura va fi mai mare decât la cel care 20 de grade”, spune Dominic Fritz.

„Cred că societatea din România totuși are un alt trecut decât în Germania și probabil nu suntem momentan într-o situație în care putem să moralizăm această tema și cumva fiecare trebuie să renunțe la confortul lui, să facem o presiune socială ca să se întâmple. S-o facem ca o decizie personală, dar care se va reflecta în factură”, adaugă Dominic Fritz.

„În Germania, să spună politicienii <<Haideți că și voi trăiți de 50 de ani în bogăție acum mai puteți să treceți și voi o iarnă, să mai renunțați și voi un pic la confortul vostru>>. Cred că este mult mai ușor să spui asta într-o țară în care oamenii, într-adevăr, oamenii au trăit bine, au avut prețuri la energie enorm de joase”, explică primarul Timișoarei.

„E clar că asta este mult mai ușor de spus în Germania decât în România care a trecut, totuși, prin niște decenii în care oamenii tocmai nu au avut alegerea de făcut. Deci militez ca un liberal, liberal în sensul adevărat al cuvântului, pentru decizia fiecăruia, dar care se leagă după aceea și de bani”, spune Dominic Fritz.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cei cu familii numeroase solicită Guvernului ajutor pentru a avea un trai decent. Cheltuielile unui cuplu cu 3 copii trec de 10.000 lei lunar | AUDIO