Confidenţialitate

Dolj: Bolnavii de diabet din zona Olteniei cer deblocarea licitației pentru aparatele de măsurat glicemia

În continuare, în Romania sute de pacienți sunt nevoiți să își cumpere singuri tratamente vitale, pentru care statul, pe hârtie, a alocat bani. Bolnavii de diabet din zona Olteniei așteaptă ca Spitalul Județean din Craiova să cumpere aparate speciale de măsurat glicemia. Ministerul Sănătații a alocat bani, aceștia au ajuns la casele de sănătate din țară, însă la Craiova lucrurile s-au împotmolit la stadiul de licitație. Printre bolnavii de diabet sunt și zeci de copii, iar viața lor depinde de aceste aparate. Daniela Călugăriță spune că lună de lună trebuie să pună deoparte bani pentru tratamentul fetiței ei de 10 ani.

Din surse proprii mă descurc, suntem o familie cu salarii normale, ne descurcam cum putem. Toți bănuții îi drămuim și facem astfel încât fetiței noastre să îi asiguram acest senzor. Dar nu-și permite toată lumea, vorbim de costuri lunare de 800-900 de lei”, spune femeia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordinul prin care este finanțată achiziția de aparate speciale de măsurat glicemia a fost dat anul trecut, la insistențele pacienților. Daniela Călugăriță spune că fericirea bolnavilor de diabet din zona Olteniei nu a durat mult pentru că unitatea medicala care trebuie să folosească banii, Spitalul Județean din Craiova, tărăgănează lucrurile și nici până astăzi nu a cumpărat aparatele. “Am militat și am plâns pe la ușile Guvernului, Parlamentului, am obținut anul trecut ordinul, au fost alocați banii, de la minister ni se spune că banii au fost trimiși către casele de sănătate. Doamna de la Casa de Sănătate Dolj a spus că banii au fost pusi la dispoziția spitalului, însă la spital nu se mișcă lucrurile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spun reprezentanții Spitalului Județean Craiova? Răspunsul este sec – licitația pentru achiziția aparatele de măsurat glicemia este blocată, după cum relatează corespondentul Europa FM, Ana Maria Constantinescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fonduri pentru aceste dispozitive sunt alocate. Încă din decembrie, după cum afirmă reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. Aceştia au precizat că au alocat Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova 24.000 de lei pentru achiziţia de pompe de insulină cu sezori de monitorizare a glicemiei şi 152.000 de lei pentru sisteme de montorizare continuă a glicemiei, bani care până acum nu au fost folosiţi.

Conducerea spitalului a organizat o licitaţie pentru achiziţia acestor echipamente. Reprezentanţii unităţii medicale spun însă că unicul furnizor al acestor sisteme a depus o ofertă cu 10% mai mare decât valoarea care se încadrează în normele impuse de Casa de Asigurări de Sănătate. Drept urmare, licitaţia a fost anulată.

Conducerea spitalului susţine că face demersuri pentru că problema să se rezolve cât mai curând.