Doi fosti ministri de externe britanici, acuzati de coruptie (AUDIO)

Jurnaliştii britanici îi acuză pe laburistul Jack Straw şi pe conservatorul Sir Malcolm Rifkind că se ofereau să-și folosească influența în schimbul banilor.

Oficialii au fost filmați în secret de jurnaliștii de la cotidianul Daily Telegraph, care au făcut o anchetă comună cu postul TV Channel 4.

Jurnaliștii care i-au contactat pe cei doi parlamentari britanici au spus că reprezintă o agenţie de comunicaţii cu sediul în Hong Kong și că sunt în căutarea unor politicieni care să se alăture comitetului consultativ al companiei.

La una dintre întâlniri, laburistul Jack Straw ar fi spus că a primit de la o companie 60.000 de lire sterline pe an pentru a-şi folosi influenţa în schimbul unor legi europene.

Potrivit Daily Telegraph, Jack Straw a folosit ‘seducţia şi ameninţarea’ pentru a-l convinge pe premierul ucrainean să schimbe legile, în numele aceleiaşi companii.

În schimb, conservatorul Sir Malcolm Rifkind ar fi spus că poate aranja un ‘acces util’ la ambasadorii britanici.

El s-a descris drept un ‘angajat independent’ şi a adăugat că nimeni nu îi plăteşte salariul. Ambii politicieni, foști miniștri de Externe, au negat acuzațiile.

În cadrul anchetei jurnalistice au fost contactaţi 12 parlamentari. Şase dintre ei nu au răspuns, iar un altul a declarat că relaţiile sale nu sunt de vânzare.