Confidenţialitate

Doi ani de la moartea polițistului Bogdan Gigină

Vineri se împlinesc doi ani de la moartea polițistului Bogdan Gigină, cel care și-a pierdut viața în timp ce deschidea, cu motocicleta, coloana oficială lui Gabriel Oprea, ministrul de Interne de atunci. Dosarul este în continuare în lucru la procurori, iar familia așteaptă, de doi ani, găsirea unui responsabil.

Bogdan Gigină avea 28 de ani și era angajatul Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei de opt ani. În seara de 20 octombrie 2015, a fost desemnat să deschidă, cu motocicleta, coloana oficială a vicepremierului și ministru al Afacerilor Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea. Plouă, vizibilitatea era redusă, iar polițistul conducea motocicleta cu 84 km/h, spun procurorii.  În zona Bulevardului Știrbei Vodă, Bogdan Gigina a pierdut controlul motorului și a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la rețeaua de distribuție a gazelor.

Procurorii anticorupție precizau în septembrie 2016 că Gabriel Oprea a determinat, prin incălcarea legii, prezența lui Bogdan Gigină că motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. Tot atunci, instituția anticorupție a cerut avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale fată de Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, senatorii respingând cererea.

Câteva zile mai târziu, aproape 3.000 de oameni s-au adunat în fața Senatului protestând fată de această decizie. Ulterior, Gabriel Oprea a demisionat. El a fost apoi chemat la DNA pentru audieri și s-a declarat nevinovat. În același dosar, Gabriel Oprea este cercetat și pentru abuz în serviciu.

Potrivit DNA, din probele de la dosar rezultă că în calitate de ministru, Gabriel Oprea, realiză în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere, numărul fiind de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României.