Doi angajați ai ISU București-Ilfov, reținuți de procurori în dosarul Colectiv

Cei doi inspectori vor fi prezentați Tribunalui București, cu propunerea de arestare preventivă. Sunt acuzați de abuz în serviciu: ar fi permis funcționarea localului deși acesta nu avea aviz de la pompieri.

Antonina Radu și George Petrică Matei, ofițeri inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU București-Ilfov au fost aduși cu mandat la DNA, unde au fost audiați de procurori. Ei au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Procurorii DNA spun că există date și probe potrivit cărora, cei doi angajați ai ISU nu și-au îndeplinit, cu bună știință, obligațiile de serviciu, în perioada septembrie 2014-primăvara acestui an. Antonina Radu și George Matei ar fi constatat că localul unde s-a produs tragedia din 30 octombrie desfășura activități specifice unui club, fără a deține autorizație de securitate la incendiu. Și totuși, cei doi inspectori ISU au permis clubului Colectiv să funcționeze în continuare. Nu au luat nicio măsură pentru ca localul să intre în legalitate. Ba mai mult, spun procurorii, deși cei doi angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-au deplasat la Clubul Colectiv, nu au întocmit niciun act de control și nici nu au făcut demersurile necesare pentru ca acest local să intre în evidențele ISU.

Iar Clubul Colectiv a obținut un profit de peste 60.000 de lei, de la începerea funcționării fără aviz până la data dezastrului din 30 octombrie – menționează procurorii.

După incendiul din clubul colectiv, 45 de persoane au depus pângeri la Parchetul General.

Până acum, procurorii au audiat 190 de persoane. Au fost deja arestați preventiv pentru 29 de zile, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, două angajate ale primăriei, responsabilii firmei care au livrat artificiile, precum și cei 3 patroni ai localului.