Confidenţialitate


DOCUMENTE SRI și MAI-DGPI din CSAT, DESECRETIZATE: Crescut artificial cu ajutorul unor conturi TikTok extremiste și pro-ruse, așa a ajuns Călin Georgescu pe locul 1 în primul tur al alegerilor prezidențiale | AUDIO | FOTO


DOCUMENTE SRI și MAI-DGPI din CSAT, DESECRETIZATE: Crescut artificial cu ajutorul unor conturi TikTok extremiste și pro-ruse, așa a ajuns Călin Georgescu pe locul 1 în primul tur al alegerilor prezidențiale | AUDIO | FOTO

Crescut artificial cu ajutorul unor conturi pe TikTok extremiste și pro-ruse și împotriva tuturor sondajelor – așa a ajuns Călin Georgescu lider în urma alegerilor, arată documente desecretizate de autorități. Clasat cu 1% în previziuni la începutul lunii noiembrie, a fost ajutat cu zeci de mii de conturi pe TikTok să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale. Acțiunile în mediul online, începând cu 13 noiembrie și până la 26 noiembrie, au ajuns pe locul 9 la nivel mondial în clasamentul tendințelor de promovare a conținutului video. Datele apar în documentele-raport, desecretizate, de la Serviciul Român de Informații și Direcția de Protecție Internă a Ministerului de Interne. Iorgu Ianuși, despre câteva informări din aceste documente.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascensiunea în sondaje a fost determinată de o creștere a popularității cu ajutorul TikTok, cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului. Înainte, avea o notorietate scăzută. Era cotat sub 1% în sondaje la început de noiembrie, pentru ca apoi cifrele din dreptul său să explodeze. Cum a fost posibil?

Ce prevăd informările SRI desecretizate

Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de data alegerilor, 24 noiembrie.

Aproape 800 de conturi activau din 2022

Acestea au avut o activitate foarte redusă până în data de 11 noiembrie, pentru ca din acea zi întreaga rețea de conturi să fie activată la capacitate maximă.

SRI subliniază, nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate. Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei.

Activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, prin mesageria Telegram

O altă observație: activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, prin mesageria Telegram. Pe canalul propagator – „Implică-te și tu, Renașterea României, Hrană Apă Energie” – erau coordonați membrii privind mesajele care urmau să fie promovate sau distribuite.

S-a apelat și la numeroși influenceri. În mod intenționat, unii nu au marcat publicitatea ca fiind plătită pentru a evita asocierea postărilor cu cele dedicate campaniilor electorale.

Au fost ceate în susținerea lui Călin Georgescu conturi care reprezintă în fals instituții ale statului român. Autoritățile arată că s-au remarcat zeci de conturi TikTok care au utilizat în fals sigla SRI și titulatura Brigada Antitero, cu mii de urmăritori și peste 100.000 de like uri. Pe aceste conturi au fost distribuite imagini cu forțele Poliției și Antitero, inducând astfel, în fals, ideea că instituțiile statului îl susțin.

Deși Biroul Electoral Central a cerut înlăturarea materialelor care nu au cod de identificare obligatoriu – ca publicitate electorală – TikTok a anunțat că a eliminat postările respective în România, dar au rămas vizibile în alte state și puteau fi distribuite.

Verificările ulterioare au arătat că TikTok nu a șters conținut electoral, acesta a continuat să fie disponibil publicului din România, chiar și după încheierea campaniei și în ziua alegerilor.

La nivelul Tik Tok, autoritățile spun că a fost identificată o activitate de promovare masivă derulată în ultimele două săptămâni pentru susținerea POT (Partidul Oamenilor Tineri) care îl susține pe Georgescu.

DGPI, notă de informare: Campanie nemarcată, cu peste 100 de influenceri cu peste 8 milioane de urmăritori activi

Trecem la Nota de Informare a Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul Ministerului de Interne, care amintește că s-a desfășurat o campanie nemarcată ca atare, cu peste 100 de influenceri care aveau peste 8 milioane de urmaritori activi.

TikTok nu a marcat conturile ca aparținând unui candidat, deși autoritățile au cerut acest lucru.

Analiza metrică a relevat o creștere abruptă în intervalul 13-26 noiembrie, ajungând pe locul 9 mondial în topul tendințelor de promovare a conținutului video asociat mai multor hashtaguri utilizate în campania lui Georgescu.

Documentul SRI desecretizat

Documentul MAI-DGPI desecretizat

Sursa colaj foto: DOCUMENT OFICIAL

Citește și: Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în ședința CSAT. DOCUMENTE FOTO


Ultimele stiri
O vijelie puternică a măturat orașul Sinaia. Acoperișul gării a fost smuls de vântul puternic | VIDEO

Bihor | Planul roșu de intervenție activat aseară:16 copii au fost transportați la spital după ce au mâncat,…

Barometru INSCOP. Două treimi dintre români cred că numărul cazurilor de violență domestică împotriva femeilor a crescut în…

Bărbatul suspectat de uciderea tinerei de 23 de ani din Mureș este în continuare liber. 400 de polițiști,…

Procurorii au pus sechestru pe averea lui Horațiu Potra: 12 imobile din Sibiu și București, zeci de milioane…

Ministrul Mediului cere audituri urgente în instituțiile din subordine care nu au absorbit fondurile europene din PNRR |…

Curtea de Apel din Paris se pronunţă miercuri cu privire la mandatul de arestare ce îl vizează pe…

Furtunile din ultimele 24 de ore au produs pagube în peste 80 de localităţi, arată bilanțul IGSU

CONSTANȚA: Restricţii de tonaj pe DN 39, în perioada 9 – 14 iulie

Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat în zone din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.