Confidenţialitate

Documentarul românesc ”Cum am trăit într-o pădure” a câștigat Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM 2021

Pentru prima dată în istorie, Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM 2021 ajunge în România. O producție românească reușește astfel să aducă Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM, acordat de CIRCOM – European Association of Regional Television – organizaţie care reuneşte 376 de staţii TV din 38 de ţări şi premiază anual cele mai bune producţii ale acestora.

Juriul internațional a decis că documentarul „Cum am trăit într-o pădure”, realizat de Dite Dinesz (TVR Timişoara), în seria „Izolaţi în România”, este „Cel mai bun dintre cei buni”.

„E greu să crezi atunci când eşti într-o pădure, când ţi-e frig sau teamă că nu mai întâlneşti oameni, că va veni o zi ca aceasta… cu aplauze din toată Europa, cu dovada că oamenii noştri din munţi au multe de spus, că viețile lor nu au trecut în zadar, în tăcere, în păduri”, declară Dite Dinesz .

„Sunt izolaţi în munţi, sunt încă acolo, dar astăzi, le mulţumim că prin povestea lor au adus România alături de marile televiziuni publice. E rândul României să le răspundă, să nu-i uite! Ei încă ne aşteaptă să înţelegem sensul vieţii, aşa cum l-au trăit ei într-o pădure”, mai spune Dite Dinesz .

Filmul „Cum am trăit într-o pădure” a intrat în Marea Finală alături de alte 10 producții din Norvegia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Irlanda și Olanda, câștigătoare la cele 11 categorii din concurs.

La ediția din acest an, au fost premiate cele mai bune producţii realizate de televiziunile regionale europene pe parcursul anului 2020, documentarul „Cum am trăit într-o pădure” semnat de Dite Dinesz fiind declarat câştigător şi la Categoria „Minorități în societate”, în timp ce programul „Adevăruri despre trecut – Foametea” al Ralucăi Rogojină a fost recompensat cu menţiune specială la Categoria „Documentare”.

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producţii, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 20 ţări europene, printre care şi reprezentantul TVR – Alina Amza, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Departamentului TVR 1.

Documentarul „Cum am trăit într-o pădure” va putea fi urmărit la TVR 1 pe 22 mai, de la ora 21.00.

Difuzat în cadrul seriei „Izolaţi în România”, filmul „Cum am trăit într-o pădure” e rezumatul a cinci ani de căutări, regăsiri a sensului omului, așa cum e înțeles el dincolo de munți, în case mici cu un pat și o masă.

„E un film de pădure, în care nu auzi decât copaci, păsări și câte un om umblând pe poteci cu gândurile sale”, după cum povesteşte Dite Dinesz .

Tot pentru proiectul „Izolaţi în România”, Dite Dinesz a fost declarată om de milioane, la Europa FM: