Document al Finantelor: impozite majorate pe proprietati si fara cota unica din 2016

Din 2016, Guvernul ar vrea sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare in cotă progresivă.

Asa sustine agentia Mediafax, care ar fi consultat un document elaborat de Ministerul Finanţelor si ministrul delegat pentru Buget.

Potrivit documentului, 3 trepte de impozitare ar urma sa fie luate in considerare : de 15%, 25% şi 35%.

Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

Despre cota progresivă se spune ca reprezintă una dintre soluţiile mai sigure în discuţiile cu FMI şi Comisia Europeana privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 2015.

Se subliniaza ca tehnic, acum, ANAF nu este pregătită pentru introducerea cotei progresive intrucit programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat în 2005, sunt depăşite şi nu pot fi adaptate (AUDIO).

Surse apropiate discuţiilor au precizat agentiei Mediafax că se discuta despre eventuala introducere a cotei progresive de la mijlocul anului viitor, mai ales daca va fi numit premier Florin Georgescu.

Taxe majorate pe proprietate?

Si Călin Popescu Tăriceanu, propus acum de actualul premier să preia conducerea Guvernului în cazul în care PSD va câştiga alegerile prezidenţiale, a declarat la Europa FM că tema cotei unice de impozitare ar trebui reconsiderată.

Dupa 10 zile, Calin Popescu Tariceanu revenea asupra declaratiei si sustinea ca nu ar avea nici o intentie pentru viitor sa renunte la cota unica.

Mediafax a mai aflat de la Ministerul de Finante si ca Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o creştere a impozitelor locale pe terenuri şi imobile de 25% şi cu încă 25% în 2016.

Majorarea taxelor pe proprietate a fost prezentată şi în proiectul de Cod Fiscal asta vara, document retras ulterior de pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice.

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contribuţiilor de asigurări sociale plătite de angajator cu 5 puncte procentuale şi caută soluţii de a acoperi golul de venituri preconizat din această măsură pentru 2015.

Ministrul bugetului: ‘nu vor fi introduse cote progresive’!

Contactat de Europa FM, ministrul bugetului, Darius Vîlcov, a spus că vreun document precum cel invocat de agenția de știri Mediafax nu a intrat în dezbaterea instituției sale.

Dimpotrivă, a continuat ministrul bugetului, ar fi posibilă chiar o reducere a nivelului cotei unice.

Strategia fiscală a următorilor ani nu ar include nici o majorare de taxe și impozite (AUDIO2).