Doar 1007 români din Diaspora au solicitat să voteze prin corespondență la parlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că, până în prezent, doar 1007 români din diaspora au cerut să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare din toamnă.

Sunt foarte puține solicitări în condițiile în care pe listele electorale sunt înregistrați 500.000 de români aflați în străinătate.

Atât Autoritatea Electorală Permanentă – AEP – cât şi Ministerul de Externe cer ajutorul asociaţiilor de români din străinătate, dar și posturilor de televiziune să sprijine campania de informare privind organizarea alegerilor în diaspora.

”Există trei modalităţi de exercitare a votului: la misiunile diplomatice ale României (ambasade, consulate şi la sediile Institutului Cultural Român), vot prin corespondenţă și înfiinţarea de secţii de votare la cerere. Din păcate, foarte puţini români s-au înscris în Registrul Electoral şi doresc să trag un semnal de alarmă. Dacă cetăţenii români nu sunt îndeajuns de informaţi, vor fi probleme”, a declarat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Ministrul Dan Stoenescu a făcut un apel către românii din străinătate să se înscrie în Registrul Eelctoral, astfel încât să voteze la alegerile din toamnă. Cererile pot fi depuse până la sfârșitul lunii august, cel târziu începutul lunii septembrie.

De asemenea, autoritățile au primit alte 334 de cereri de la români pentru înființarea unor secții de votare  în localităţile în care aceștia au domiciliul sau reşedinţa, a declarat Marian Muhuleț, vicepreședintele AEP.

Acesta a precizat că solicitările au venit din toată lumea, însă pentru înființarea unei secții e nevoie de cel puțin 100 de cereri din aceeași localitate.

“Până în acest moment, avem 1.007 de solicitări de vot prin corespondenţă şi 334 de solicitări de înfiinţare de secţii de votare şi aceste 334 de solicitări nu înseamnă că înfiinţăm trei secţii de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în situația de a înfiinţa vreo secţie de votare la solicitare, în momentul de faţă. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetăţean, îi încurajăm pe cetăţeni să facă astfel de solicitări pentru ca dreptul lor constituţional să fie exercitat în condiţiile optime puse la dispoziţie de către Parlament prin legile 288 şi 208 aprobate anul trecut”, a declarat Marian Muhuleț.

Potrivit legislației în vigoare, românii din diaspora vor fi reprezentați în Parlament de patru deputați și doi senatori.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS