DNA va ataca decizia de la Alba Iulia, prin care a fost anulată o condamnare

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, astăzi, după bilanțul DIICOT, că DNA va ataca cu o contestație în anulare decizia Curții de Apel Alba prin care a fost anulată o condamnare.

“După apariția deciziei am analizat motivarea, am decis să o atacăm cu contestație în anulare. Este o decizie izolată. Am studiat practica judiciară și este o soluție izolată. În cursul anului trecut, după decia CCR, au fost multe soluții de condamnare pentru abuz, peste 60 de persoane au fost condamnate. CCR nu a dezincriminat infracțiunea de abuz în serviciu. Nu avem de a face cu o dezincriminare. Atacăm cu o contestație în anulare. Dacă vom găsi și alte decizii, vom sesiza procurorul general cu un recurs în interesul legii. Pentru motivul invocat în contestația la executare, pentru aceleași motive, în situații similare, contestațiile la executare au fost respinse”, a declarat procurorul șef al DNA.

Este vorba despre decizia dată pe 9 februarie de Curtea de Apel Alba Iulia, prin care instanța a anulat condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în cazul fostului secretar general al CJ Hunedoara, Dan Daniel.

Judecătorul a considerat că în cauza pe care a judecat-o a apărut “o dezincriminare a faptei” ca urmare a deciziei CCR.

Mai exact, decizia a fost dispusă ca urmare a unei măsuri extraordinare de atac, contestația la executare, făcută după ce procesul în apel s-a terminat fiind dispusă o decizie definitivă. Ulterior sentinței finale, Daniel Dan a contestat decizia, invocând decizia CCR. Astfel, DNA va folosi o altă cale extraordinară de atac, contestația în anulare care se poate face, printre alte situații, “când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.”

Judecătorii de la Alba au explicat decizia susținând că a intervenit o modificare a elementelor constitutive ale infracțiunii, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS