DNA, despre Dosarul Oracle: Sorin Mândruțescu ar fi pretins, în total, mită de 869.413 euro

Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut în această dimineaţă precizări privind descinderea la sediul Oracle România, în urma căreia a fost reţinut directorul general al companiei, Sorin Mândruţescu.

Împotriva acestuia s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MÎNDRUȚESCU SORIN MIHAI, pentru luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).

Procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe directorul Oracle România.

Sorin Mîndruțescu este suspectat că luat mită aproape 870 de mii de euro pentru a avantaja anumite companii care mergeau la licitaţii organizate de companii de stat.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan:

„Este inculpat pentru luare de mită, în formă continuată. De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective. Cauţiunea este o măsură în vederea instituirii controlului judiciar. Dacă nu se va plăti cauţiunea se poate lua o măsură mai severă decât cea a controlului judiciar”.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Compania Oracle nu este implicată în ancheta penală, presupusele fapte de corupţie fiind săvârşite de Sorin Mândruţescu.

Acesta a declarat după audierile de aseară ca din punctul său de vedere este vorba despre o neînţelegere.

Procurorii DNA susţin însă că Mândruţescu cerea bani pentru el însuşi în schimbul unor preţuri mici oferite de compania sa pentru rodusele comercializate.

„Firmele respective erau parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale. Banii ar fi fost pretinşi  şi primiţi pentru ca, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, acesta să pună la dispoziţia firmelor partenere oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale. Cu aceste oferte, respectivele firme urmau să se înscrie la diverse licitaţii publice organizate de instituţii de stat, cum ar fi Registrul Comerţului sau ANAF. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Comunicatul de presă al DNA:

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MÎNDRUȚESCU SORIN MIHAI, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).

De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice.

Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.

Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013.

Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS