DNA cere încuviinţarea urmăririi penale pentru fostul ministru Sebastian Vlădescu

Direcţia Naţională Anticorupţie cere încuviinţarea urmăririi penale faţă de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor, informează DNA.

Potrivit unui comunicat, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Sebastian Vlădescu, la data faptelor ministru al Finanţelor Publice, faţă de care există indicii că ar fi săvârşit două infracţiuni de luare de mită.

Procedura prevede acordul președintelui României pentru anchetarea penală a foștilor miniștri suspectați că au comis infracțiuni în timpul mandatului, așa că DNA îi cere procurorului general să solicite acordul lui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Vlădescu.

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că între anii 2005 și 2014, fostul ministru Sebastian Vlădescu și fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Constantin Dascălu, au primit mită  peste 2 milioane de euro de la compania străină care reabilita  linia ferată București – Constanța, pentru ca această să-și  primească banii cuveniți la timp.

În total, susține DNA, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit aproximativ 20 de milioane de euro pentru respectarea contractelor, inclusiv pentru plata TVA restantă pentru reabilitarea altei linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.

Sumele ar fi fost negociate și reprezentau între 3,5 și 10 la sută din valoarea contractelor.

Pe lângă cercetarea lui Vlădescu, procurorii au început urmărirea penală în acest dosar pe numele lui Ionuț Costea,  fost angajat al Ministerului Finanțelor, pentru – trafic de influență și complicitate la luare de mită.

Fostul deputat Cristian Boureanu este acuzat de trafic de influență deși procurorii spun că în schimbul intervențiilor sale a primit și el 2,2 milioane de lei.

Pentru remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au plecat de la societatea străină și au ajuns la persoanele acuzate, susține DNA.

Față de cei patru inculpați s-au stabilit următoarele cauțiuni, după cum urmează:
– COSTEA MIRCEA-IONUȚ – 1.500.000 euro,
– MITITELU MIHAELA – 1.000.000 euro,
– DASCĂLU CONSTANTIN – 500.000 euro,
– BOUREANU CRISTIAN-ALEXANDRU – 200.000 euro.

Comunicatul integral al DNA îl puțeți citi aici.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS