Confidenţialitate

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a ministrului de Interne, Petre Tobă

Direcția Națională Anticorupție îi cere președintelui României avizul pentru începerea urmăririi penale a ministrului Afacerilor Interne – Petre Tobă.

Acesta este bănuit de săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deţinut funcţia ministeriala.

Procurorii anticorupție susțin că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Este vorba de dosarul în care Fostul ministru de Interne , GABRIEL OPREA,  NICOLAE GHEORGHE, fost șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă și alți 3 comisari șefi cu funcție de răspundere au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri și obținere de foloase necuvenite.

În solicitarea de începere a urmăriri penale a ministrului Petre Tobă, procurorii DNA arată că în timp ce în cazul lui Gabriel Oprea, domnul Tobă a refuzat declasificarea documentelor, în alte situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă a procedat complet diferit, declasificând normativele M.A.I.

Procurorii arată că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. DNA susține că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative și dă ca exemplu căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.