Confidenţialitate

DNA anchetează achiziția vaccinurilor împotriva Covid

Direcția Națională Anticorupție anchetează achiziția vaccinurilor împotriva covid 19 de către România și a deschis deja un dosar penal, însă cercetările sunt în rem, ceea ce înseamnă că nicio persoană nu este deocamdată, pusă sub acuzare.

DNA precizează că dosarul penal deschis vizează modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Procurorii s-au autosesizat în acest caz.

DNA mai susține că cercetările se fac pentru o presupusă comitere a unei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, a explicat că până acum, 54 la sută dintre dozele cumpărate de România au fost administrate și o mică parte donate:

Noi am recepționat până la acest moment aproximativ 18, 5 milioane de doze, din cele 4 tipuri de vaccinuri și mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze din cele 4 tipuri de vaccinuri diferite.

Au fost administrate peste 9,95 de milioane, restul, diferența, până la 14,7 milioane, sunt doze care au fost fie donate, fie revândute.

Am văzut și eu astăzi, în spațiul public, acest tip de informație, dar nu am date suplimentare. Cert este că din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune acelorași proceduri întocmite și elaborate de Comisia Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România a cumpărat vaccinuri împotriva Covid de la patru mari companii producătoare, după ce Comisia Europeană a negociat cu aceste societăți farmaceutice.

Foto/ Pixabay