Confidenţialitate

DNA a început urmărirea penală pentru 6 persoane în cazul angajărilor la Apele Române

DNA a anunțat începerea urmăririi penale față de șase persoane, acuzate de abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu, în cazul angajărilor prin detașare de la Apele Române. Printre cei cercetaţi se află şi directorul Administrației Bazinale de Apă “Prut-Bârlad”, dar și primarul și viceprimarul localității sucevene Vatra Moldoviței.

Potrivit procurorilor , Iancu Simona – o chelneriță angajată inginer la Apele Române Iași – și Stelian Mețler – tatăl adjunctului de la Apele Române, angajat la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani – au fost angajaţi mai întâi fictiv la Primăria comunei Vatra Moldoviței pentru a putea fi apoi detașaţi pe funcțiile de la Apele Române.

Recorder a scris în februarie că, în majoritatea județelor, PNL a instalat la conducerea administrațiilor Apele Române oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.  La Administrația Prut-Bârlad, de exemplu, care are în subordine mai multe judeţe din Moldova afectate periodic de inundaţii, este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Tot acolo, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță.

Alături de cei doi, procurorii DNA au mai început urmărirea penală împotriva primarului din Vatra Moldoviței, a viceprimarului, a secretarului general al comunei și a directorului Administrației Bazinale de Apă „Prut-Bârlad”.

  • Liliana Nicolae