Confidenţialitate

Distribuitori de medicamente: Interzicerea exportului paralel este o măsură abuzivă. Reacția Consiliului Concurenței

Apar primele reacții după ce Ministerul Sănătății a anunțat că a început procedurile pentru interzicerea exportului paralel de medicamente pe o perioadă de 1 an.

Câțiva distribuitori de medicamente din România (șase la număr) atrag atenția că măsura este abuzivă și încalcă normele europene în vigoare.

Cu alte cuvinte, statul nu poate interzice exportul pe o perioadă atât de lungă și pentru toate medicamentele din schema națională, dacă nu există o situație reală de criză.

Interzicerea exportului paralel va adânci criza actuală a medicamentului – transmite Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

E vorba de 6 distribuitori din România care susțin că măsura este disproporţionată şi nejustificată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Interzicerea exportului paralel pentru toate produsele incluse în programele naţionale (1.175 de denumiri comerciale aferente a 300 denumiri comune internaţionale) timp de un an de zile – este o măsură disproporţionată şi nejustificată, un mijloc de discriminare arbitrară și o restricţie disimulată în comerţul dintre statele membre, fiind greu de crezut că exportul paralel a generat lipsa acestor produse. Astfel, nu pot fi întrunite condiţiile derogatorii prevăzute de Art. 36 TFUE3, situaţie ce poate atrage riscul declanşării de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement asupra României, prin nerespectarea prevederilor Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), referitor la libera circulaţie a mărfurilor în spaţiul comunitar” precizează  Coralia Kreyer, director executiv ADEM.


Anunțul Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății anunța recent că a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze la nivel național pentru imunizarea copiilor. Primele măsuri luate: au fost blocate în depozite dozele de vaccin împotriva rujeolei și a început distribuția vaccinului tetravalent și hexavalent în țară.

De asemenea, este în curs de finalizare procedura de achiziție a vaccinului împotriva rujeolei; vor fi cumpărate puțin peste 100 de mii de doze.

Ministerul va anunța Comisia Europeană că a luat această decizie pentru că limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul comunitar.


Reacția Consiliului Concurenței

Distribuitorii de medicamente au invocat și un răspuns al Consiliului Concurenței oferit într-un caz similar, în 2015.

Instituția susținea atunci că exportul paralel de medicamente poate fi interzis pe o perioadă rezonabilă – de până la 6 luni – și doar pentru medicamentele care într-adevăr lipsesc de pe piață.

Un stat membru poate recurge la limitarea exportului paralel de medicamente în situaţii excepţionale, în care sănătatea publică este pusă în pericol; o astfel de restricţie însă nu trebuie impusă cu titlu general, ci limitată la acele medicamente pentru care se constată că exportul paralel a generat o lipsă care afectează în mod grav sănătatea publică şi numai pentru o perioadă limitată, recomandată a fi de 3 luni”, se arăta în răspunsul Consiliului Concurenței.

Ciprian Ioana l-a întrebat pe președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu dacă își menține punctul de vedere.

Ca de foarte multe ori, adevărul e undeva la mijloc, fiecare parte are ceva dreptate. E adevărat că în UE comerțul trebuie să rămână liber între statele-membre și asta se aplică inclusiv pentru medicamente. Dar, în situații excepționale, pot fi introduse niște limitări pentru o perioadă rezonabilă de timp care nu este prea lungă, deci, în mod normal, 6 luni”, a spus, la Europa FM, Bogdan Chirițoiu.

ASCULTĂ INTEGRAL INTERVIUL CU BOGDAN CHIRIȚOIU:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.