Disensiuni in interiorul coalitiei de guvenare pe tema minoritatilor nationale

Liderul UDMR este nemulțumit că executivul a susținut punctul de vedere al Comisiei Europene într-un proces intentat acesteia de Uniunea Maghiarilor.

Disensiuni în interiorul coaliței de guvernare – premierul Victor Ponta va încerca să medieze astăzi un conflict între ministrul de Externe Titus Corlățean și cel al Culturii Kelemen Hunor.

Liderul UDMR este nemulțumit că executivul a susținut punctul de vedere al Comisiei Europene într-un proces intentat acesteia de Uniunea Maghiarilor.

Tema procesului era legată de drepturile minorităților naționale.

Situația din interiorul alianței de guvernare s-a tensionat după ce Comisia Europeană a respins o inițiativă , denumită Minority SafePack, privind protecția minorităților naționale.

Ministerul român de Externe a susținut punctul de vedere al oficialilor de la Bruxelles, poziționându-se astfel împotriva maghiarilor.

Liderul UDMR Kelemen Hunor s-a arătat deranjat de această atitudine, mai ales că, spune acesta, nu a existat o consultare în coaliţie pe tema acestui subiect.

În aceste condiţii, UDMR ar lua în calcul ieşirea de la guvernare, însă o decizie finală ar urma să fie luată după o ultimă discuţie între Kelemen Hunor şi Victor Ponta .

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, declara ieri într-un interviu pentru AGERPRES că ”nu există nicăieri în lume beneficii pentru minorități precum cele din România’.

O eventuală retragere a maghiarilor din guvernare nu ameninţă cabinetul condus de Victor Ponta, care de curând a semnat un protocol de colaborare cu Partidul Poporului şi beneficiază în Parlament și de susţinerea liberalilor demisionari care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu.