Confidenţialitate

Disensiuni în Germania din cauza planului guvernului de a oferi beneficii persoanelor vaccinate

Dispute în Germania privind planul Guvernului ca persoanele vaccinate anti-COVID să beneficieze de unele „măsuri relaxate” spre deosebire de populația nevaccinată.

Facilitățile propuse de Cabinetul Merkel ar urma să fie discutate de Parlament săptămâna aceasta.

Printr-o procedură rapidă, Guvernul federal a adoptat Ordonanța privind drepturile persoanelor vaccinate – măsuri ceva mai relaxate pentru persoanele vaccinate şi pentru cele vindecate de Covid-19.

S-a întâmplat marți, cu o zi înainte de ședința obișnuită a cabinetului Merkel și pe fondul criticilor că ar fi afectate drepturile fundamentale și că ar întreține o stare de confuzie socială.

Spre exemplu, persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de teste negative pentru a avea acces în centrele comerciale ne-esențiale şi nu vor mai fi vizate de restricţii de circulaţie.

Restul populației nevaccinate trebuie să prezinte în continuare rezultat negativ la teste pentru coronavirus.

Ministrul german al Justiţiei a transmis că măsurile propuse ar respecta „drepturile fundamentale”, argumentând că persoanele vaccinate şi cele vindecate prezintă risc scăzut de contagiere.

Pentru a intra în vigoare, măsurile controversate vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului german, ceea ce s-ar putea întâmpla săptămâna aceasta: dezbaterea în primă lectură în Bundestag e așteptată miercuri după-amiază și votul final joi. Ordonanța ar urma să intre în vigoare sâmbătă.

  • Iorgu Ianuși