Confidenţialitate

Discuții între Ucraina, Turcia și ONU despre ocuparea centralei de la Zaporojie. Erdogan: „Omenirea nu vrea alt Cernobîl”

Șeful ONU și președinții Turciei și Ucrainei au discutat joi despre modalitățile de a pune capăt războiului declanșat de Rusia și de a proteja cea mai mare centrală nucleară din Europa. Liderul de la Ankara a insistat că omenirea nu vrea un alt Cernobîl.

Rusia și Ucraina au făcut iar schimb de acuzații privind noi bombardamente în apropierea complexului nuclear de la Zaporojie. Eliza Casandra cu detalii:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus, după discuțiile de la Liov din Ucraina, că este foarte îngrijorat de situația de la centrala nucleară Zaporojie și a cerut demilitarizarea imediată a zonei, scrie Reuters.

El a avertizat că orice pagubă adusă centralei ar fi o „sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului.

Președintele turc Recep Erdogan a spus că „omenirea nu vrea alt Cernobîl”, referindu-se la riscurile unui posibil accident nuclear, din cauza confruntărilor militare din zonă.

Potrivit liderului de la Ankara, au fost discutate și modalități de a pune capăt războiului, posibile schimburi de prizonieri și respectarea acordurilor pentru exportul de cereale ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la complexul nuclear, în prezent controlat de ruși.

Zelenski a cerut Rusiei să-și retragă imediat trupele și să oprească bombardamentele asupra centralei.

Citește și: „Situație de urgență” în Crimeea, declarată de autoritățile instalate de Kremlin, după mai multe explozii la o bază militară

Foto: Colaj Shutterstock