Discuţie telefonică Iohannis-Poroşenko pe tema Legii educaţiei din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o convorbire cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la solicitarea acestuia pe tema Legii educaţiei recent adoptate la Kiev.

În cursul discuției, şeful statului ucrainean a transmis angajamentul ferm al autorităţilor ucrainene pentru găsirea unei soluţii la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor care aparțin minorităţii române, de a învăţa în limba lor maternă, să nu fie afectate.

Iohannis a spus că vizita sa programată în Ucraina va avea loc „după remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de actul normativ”.

Preşedintele României a exprimat „în termeni fermi” nemulţumirea faţă de adoptarea Legii educației, care produce efecte negative asupra dreptului la educaţie în limba maternă, precizează Administraţia prezidenţială într-un comunicat.

Klaus Iohannis a arătat că, înainte de acest demers, ar fi trebuit să existe o consultare riguroasă cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina şi cu statele vecine cu care acestea sunt înrudite.

De asemenea, preşedintele României i-a solicitat lui Petro Poroşenko ca Ucraina să îşi respecte angajamentele asumate constant faţă de partea română privind respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităţilor naţionale.

Șeful statului român a mai atras atenţia că este important ca nivelul şi calitatea învăţământului în limba română să nu fie afectate de noile norme.

Totodată, el a evidenţiat că învăţarea limbii oficiale a statului unde trăiesc minorităţile nu trebuie să fie realizată în detrimentul limbii materne a minorităţilor.

Preşedintele Iohannis a folosit acest prilej pentru a reitera sprijinul constant al României pentru parcursul european al Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări, se mai rată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege pe deplin preocupările părţii române şi a transmis angajamentul ferm al autorităţilor ucrainene pentru găsirea unei soluţii la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba lor maternă să nu fie afectate”.

Preşedintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea educaţiei, care a fost solicitată recent de partea ucraineană, va fi respectată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS