Confidenţialitate

Discursul lui Iohannis la Kiev: ”Nu mai avem timp pentru ezitări. Acordare statutului de candidat al Ucrainei la UE este esențial”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, joi, un discurs la Kiev, după vizita în țara vecină alături de președintele Franței, premierul Italiei și cancelarul Germaniei, la finalul ăcreia au avut o întrevedere cu Volodimir Zelenski.

Șeful statului român și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean și a deplâns „pierderile de vieți omenești, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care și-au văzut căminele, școlile, spitalele și chiar istoria atacate în mod brutal.”

Klaus Iohannis a transmis și un mesaj clar la adresa Kremlinului: „Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată și ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”

„Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă și de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toți autorii ruși ai crimelor să fie trași la răspundere de către justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”, a mai spus Iohannis, de la Kiev.

Președintele României a vorbit în discursul său și despre întrevederea avută cu omologul său ucrainean. Cu Zelenski a vorbit despre „modalitățile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei amenințări existențiale. Vom continua să identificăm soluții și măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste și să respingă amenințarea rusă.”

Klaus Iohannis a criticat din nou Rusia pentru modul în care a contribuit la criza alimentară:

„Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de șantaj printre acțiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații. Ca parte relevantă a soluției la situația de insecuritate alimentară generată de Rusia, România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene.
Autoritățile noastre responsabile depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene.”

Președintele României a reiterat în discursul său și mesajul de a include Ucraina, Georgia și Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene:

„Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride.”

„Domnule Președinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest avânt și să ne ajutăm prietenii ucraineni să-și făurească un nou viitor”, a concluzionat Iohannis, la finalul întâlnirii avute cu Volodimir Zelenski.

Foto: Colaj Twitter / Klaus Iohannis