Confidenţialitate

Avertisment dur al lui Erdogan, pe fondul escaladării tensiunilor cu Grecia | AUDIO

Discurs foarte dur al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în plină escaladare a tensiunilor dintre Ankara şi Atena pe tema frontierelor maritime din Marea Mediterană.

Erdogan a declarat miercuri că Turcia “nu va face absolut nicio concesie”.

“Turcia nu mai este o ţară a cărei răbdare, mijloace şi curaj să mai poată fi testate”, a mai declarat miercuri preşedintele Turciei care a făcut apel la Grecia să se abţină de la a comite vreo eroare care să ducă la ruinarea sa.

“Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană” a mai spus Erdogan în discursul său, la doar o zi după vizita şefului diplomaţiei germane Heiko Maas, a cărui ţară încearcă să aplaneze tensiunile prin mediere.

În schimb, premierul Greciei a anunțat că vrea ca țara sa să-și dubleze limita apelor teritoriale în Marea Ionică, de la 6 la 12 mile. O lege în acest sens se află pe masa Legislativului de la Atena. Turcia a avertizat în trecut că o astfel de inițiativă ar reprezenta un motiv de război.

Tensiunile dintre Turcia şi Grecia s-au amplificat după ce, pe 10 august, Turcia a trimis o navă de cercetare seismică însoţită de o escortă militară într-o zonă revendicată de Atena.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie Haranguș