Directorul știrilor BBC și adjunctul acesteia au fost îndemnați “să se retragă”

Corporația britanică e măcinată de o serie de scandaluri, care l-au împins pe directorul general să demisioneze.

Directorul știrilor BBC și adjunctul acesteia au fost îndemnați ‘să se retragă’ pe parcursul unei anchete interne.

Directorul general George Entwistle a renunțat la funcție în urma unei anchete difuzate pe parcursul emisiunii Newsnight, unul dintre programele-fanion ale BBC-ului. Un fost demnitar conservator din perioada Thatcher fusese acuzat de pedofilie, însă relatarea s-a dovedit nefondată.

George Entwistle va primi un salariu compensatoriu de 450 de mii de lire, o hotărîre intens criticată.

Cît despre directorul știrilor și despre adjunctul său, Helen Boaden și Steve Mitchell, aceştia n-ar fi avut nimic de-a face cu reportajul respectiv.

Totuși, lordul Patten, preşedintele BBC Trust – organismul de supervizare a corporației – afirmase anterior că instituția are nevoie de o revizuire radicală.

Instituția și-a cerut public scuze pentru cele întîmplate, iar în scrisoarea de demisie directorul general a afirmat că standardele anchetei ‘Newsnight’ au pus serios în pericol prestigiul pe care BBC şi l-a construit în cei aproape 90 de ani de la înfiinţare.

Scandalul Newsnight survine celui care îl are în centru pe fostul animator-vedetă al BBC Jimmy Savile, acuzat de abuzuri sexuale repetate asupra unor minori.