Confidenţialitate

Directorul INFP pledează pentru avertizarea populației în caz de cutremur

În cazul unui cutremur puternic, doar 3 mii de oameni din toată țara pot afla, cu aproximativ 30 de secunde, că urmează o undă puternică. 

Asta pentru că Institutul pentru Fizica Pământului  – instituția care monitorizează aceste situații – trimite alerte doar pe Twitter.

Contul INFP de pe această rețea de socializare este urmărit de doar 2.936 de persoane.

Directorul Institutului – Constantin Ionescu – a fost invitat astăzi la Interviurile Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, directorul INCDFP susține că pentru a alerta toată populația, prin intermediul unei aplicații pe telefon spre exemplu, instituția pe care o conduce ar avea nevoie de 1 milion de euro:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a dezvoltat încă din 2005 o aplicație gratuită, care poate alerta populația și printre altele, poate fi utilizat la: alarmarea şi blocarea instalaţiilor nucleare de interes naţional, blocarea vanelor de alimentare cu gaz a locuinţelor sau instalaţiilor industriale,  încetinirea în mers sau oprirea trenurilor de călători şi de marfă, activarea instalaţiilor de salvare, activarea sistemelor de rezervă şi salvare a băncilor de date destinate operaţiunilor de interes major (bănci, poliţie),  alertarea camerelor de operaţii din spitale şi pornirea automată a generatoarelor de urgenţă.

În prezent, sistemul de alertă al INFP este operativ pentru autoritățile care intervin în situații de urgență.

Sistemul de căi ferate sau spitalele, spre exemplu, nu sunt conectate. De asemenea, nicio firmă de utilități sau telefonie, pentru că niciuna dintre aceste companii nu-și asumă dezvoltarea infrastructurii necesare.

Totuși, ce s-ar putea face dacă am afla cu jumătate de minut înainte că urmează o undă seismică puternică:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.