Directorul general al APIA a fost ridicat de anchetatori si dus la audieri la sediul DNA Suceava

Gheorghe Benu ar fi implicat în dosarul privind acordarea ilegală de subvenții agricole.

Gruparea suspectată că acorda ilegal subvenții pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice era coordonată de directorul adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava, Delia Moldoveanu. Aceasta, spun anchetatorii, ‘a avut sprijinul necondiţionat’ al directorului general al APIA.

Suspecții falsificau documente astfel încât exploatații fictive să primească subvenții. Toate aceste falsuri erau înregistrate în baza națională de date cu ajutorul unor funcționari ai APIA București.

În acest caz sunt implicați și medici veterinari, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.

De exemplu, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri. Le-au înregistrat apoi în registrul naţional al exploataţiilor şi în baza naţională de date ANSVSA și așa au obținut primele de la APIA.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, iar prejudiciul ar depăși cinci milioane de lei.

Verificările au început după ce s-a constatat că aproape o treime din subvenţiile agricole plătite de APIA unităţilor de cult din toată țara au fost virate mănăstirilor şi parohiilor din judeţul Suceava.

Lăcașele de cult au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Vorbim de aproximativ 400 de dosare aprobate.