Confidenţialitate

Diplomat, pentru publicația germană FAZ, despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO: „Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru” | AUDIO

Reacții după anunțul președintelui Klaus Iohannis de a candida la șefia NATO. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România a declarat că SUA au un respect deosebit pentru preşedintele României, Klaus Iohannis. Diplomatul a  răspuns astfel unei întrebări cu privire la anunţul liderului de la București.

În Germania, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) – citând surse diplomatice – susține că gestul a fost întâmpinat cu „încruntări” în cercuri largi ale Alianţei.

„Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, a declarat un diplomat pentru publicația germană

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebată despre anunțul președintelui cu privire la candidatura la șefia NATO, ambasadoarea Statelor Unite în România spune că țara noastră este un partener cheie pentru SUA în cadrul alianței. În plus, România este și un aliat cheie în războiul de la graniță.

Pe de altă parte, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că șeful statului nu ar avea nicio șansă să ajungă în fruntea NATO. Acesta ar diviza alianța, afirmă un diplomat citat de publicație.

Contracandidatul lui Klaus Iohannis este premierul olandez Mark Rutte, care ar fi sprijinit de două treimi din cele 32 de țări membre, printre care Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie. Șansa președintelui ar fi țările aflate pe flancul estic, mai scriu corespondenții cotidianului german. Mark Rutte nu ar avea susținere din partea Bulgariei, Turciei și Ungariei.

Cotidianul german susţine că la Bucureşti se ştie de cel puţin doi ani că șeful statului își dorește o funcţie internaţională înaltă. Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Klaus Iohannis ar fi sperat anul trecut să devină preşedintele Comisiei Europene.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ioana Ene Dogioiu, despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO: Nu România va deține funcția. „De câte ori l-ați văzut în CE că-și smulge hainele de pe el pentru interesul României?” | VIDEO