Confidenţialitate

Din nou la școală: Peste 40 de școli din Dolj nu au avize sanitare de funcționare

Mai este o săptămână până la începerea noului an școlar. Și în 2016, sunetul clopoțelului se va confunda cu zgomotul discursurilor despre reformă și lamentările politicienilor.

În ultimii zece ani, numărul pre-școlarilor și al elevilor s-a redus cu aproape 40%, ceea ce nu e de mirare într-o țară care continuă să nu-și respecte promisiunile privind finanțarea educației.

Europa FM va face în această săptămână un tur prin toată țara pentru a afla cum au pregătit autoritățile cele aproape 19.000 de școli.

În județul Dolj, peste 40 de unităţi şcolare nu au avize sanitare de funcţionare. Prefectura va solicita primarilor din judeţ ca măcar în bugetul pe 2017 să prevadă investiţii în aceste unităţi de învăţământ.

 

Ministerul Educaţiei a transmis Europa FM o situaţie a unităţilor de învăţământ care nu dispun de autorizaţii sanitare de funcţionare.

Astfel,  potrivit acesteia,  din cele 577 de grădiniţe, şcoli şi licee din judeţul Dolj, 131 nu au avizul de la Direcţia de Sănătate Publică, iar 20 sunt parţial autorizate.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj afirmă însă că de la momentul transmiterii acestor cifre către minister şi până în prezent, mai multe unităţi şcolare au reuşit să obţină avizele sanitare. Aproape 50 de unităţi de învăţământ, însemnând şcoli şi grădiniţe, nu vor avea autorizaţie sanitara de funcționare în acest an.

Aceasta pentru că nu au apă curentă, iar grupurile sanitare se află în curtea şcolilor sau grădiniţelor.

Conducerea Inspectoratului Şcolar a convenit cu Prefectul Judeţului ca în perioada următoare să trimită adrese către primăriile din judeţ, în localităţile unde sunt probleme, prin care să le ceară ca anul viitor să prevadă în bugete investiţii în unităţile de învăţământ.

Şi în Craiova sunt două şcoli care au grupuri sanitare în curte, însă în cazul acestora Primăria a demarat procedurile pentru lucrări de modernizare. Este vorba de şcoala nr. 27 din cartierul Popoveni, unde învaţă aproape o sută de elevi de clasele I-IV.

Grupul sanitar al şcolii este o construcţie cu trei compartimente, fiecare cu wc turcesc, însă chiuveta unde elevii şi dascălii ar trebui să se spele se află în şcoală. Şi în cartierul Izvorul Rece, 19 copii din clasele I-IV şi 18 preşcolari, sunt nevoiţi să folosească grupul sanitar din curtea şcolii.

Lângă acesta, conducerea unităţii de învăţământ vrea să construiască un grup pentru persoanele cu dizabilităţi. Dar tot în curtea şcolii. Pe de altă parte, în cazul avizelor de securitate la incendiu, datele ministerului arată că 107 unităţi de învăţământ din judeţul Dolj nu au avizul PSI, în timp ce Inspectoratul Şcolar vorbeşte despre 33 de unităţi de învăţământ şi 31 de structuri şcolare aflate în această situaţie.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratul Şcolar, este vorba de unele şcoli care au fost construite fie pe programe europene, fie din bugetul administrației locale și care până în prezent nu au reuşit să obţină aceste avize