Din lipsă de fonduri, stațiile SMURD comunale s-au închis rând pe rând

Din lipsă de fonduri, stațiile SMURD din comunele României, înființate în 2008, s-au închis rând pe rând.

Mai există doar două: una în județul Mureș, iar cealaltă în județul Iași, la Podul Iloaiei.

Aceasta din urmă va fi desființată, însă, la sfârșitul acestei săptămâni.

Angajații SMURD au predat deja cheile ambulanțelor, iar Consiliul local se va întruni joi pentru a lua o decizie în acest sens.

Primarul Constantin Istrate a declarat la Europa FM că substația SMURD va fi desființată pentru că primarii celor șase comune din jurul orașului Podul Iloaiei nu au contribuit niciodată  cu bani pentru finanțarea acestui echipaj. Acest echipaj, care era plătit de cetățenii Podul Iloiei, funcționa de fapt pentru locuitorii celorlalte comune . Aproximativ 30 la sută din intervenții erau pentru Podul Iloaiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Constantin Istrate spune primăriile care trebuiau să contribuie la funcționarea stației SMURD nu au dat nici un leu timp de 10 ani. În schimb, ar fi aprobat majorări salariale angajaților.

Stegariu Ioan este primar la Românești, județul Iași – una dintre localitățile care au beneficiat de serviciile SMURD.

Când a fost înființat serviciul SMURD Podul Iloaiei, acum mai mult de 10 ani, au existat protocoale între primăria Podul Iloaiei și primăriile comunelor învecinate, care urmau să beneficieze de acest serviciu. Numai că acesta a rămas la nivelul unui protocol semnat. de-abia în acest an, primăria Podul Iloaiei ne-a solicitat să susținem financiar serviciul SMURD. Numai că această solicitare a venit la începutul anului, când noi stabilisem bugetul și cheltuielile pentru anul în curs.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mădârjac este o altă comună care a beneficiat de serviciile SMURD Podul Iloaiei, dar nu a contribuit deloc la menținerea acestuia.

Viceprimarul Costică Vieru: Noi am contribui, dar nu avem bănuți. Nu avem bani nici de salarii. Să vedem să dacă se face vreo rectificare bugetară… dacă se face și ne dă bănuți … îi dăm!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS