Confidenţialitate

Din ce este alcătuit sângele şi care sunt funcţiile acestuia

O persoană are în sistemul circulator aproximativ 5 litri de sânge. Sângele are două componente majore: plasmă și celule. Plasma conține proteine care contribuie la coagularea sângelui sau care funcționează precum cărăuși pentru diverși compuși. Conține, de asemenea, și alte substanțe, precum glucoză. Glicemia traduce nivelul de glucoză din plasmă.

Celulele sangvine se împart în trei categorii. Celulele roșii, care mai poartă numele și de hematii sau eritrocite, conțin hemoglobină, al cărei rol este transportul gazelor precum oxigenul sau dioxidul de carbon, participând la procesul de respirație. Un număr scăzut al hematiilor și o cantitate mică de hemoglobină în sânge apar în anemii.

Celulele albe, numite și leucocite, sunt o categorie de celule sangvine care luptă împotriva infecțiilor din corp. Aceste celule albe sunt la rândul lor de mai multe feluri. Un număr crescut semnifică de cele mai multe ori o inflamație în organism.

Trombocitele sau plachetele sangvine reprezintă a treia categorie de celule. Acestea, mai exact, sunt fragmente celulare al căror rol este coagularea sângelui. Un număr scăzut semnifică un risc crescut pentru hemoragii.

Sângele circulă prin vase, artere și vene, care compun sistemul vascular. Inima joacă un rol principal, mușchiul cardiac funcționând ca o pompă atunci când se contractă și se relaxează, la fiecare bătaie, asigurând aprovizionarea cu oxigen a fiecărei celule din organism.