Confidenţialitate

Din cauza pestei porcine, Republica Moldova interzice importurile de carne de porc. În România, se iau măsuri suplimentare pentru prevenirea bolii

Republica Moldova interzice importurile de carne de porc, după ce pe teritoriul țării, au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire a animalelor cu pesta porcină africană.

Boala este extrem de răspândită în Ucraina.

Și în România, autoritățile au întărit măsurile de prevenire a pestei porcine.

Atât în Galați, cât și în celelate județe aflate la granița cu Republica Moldova, au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni apariția pestei porcine africane în țara noastra. Boala este provocată de un virus care duce la decesul animalelor și afectează atât porcii domestici, cât și porcii mistreți.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare din Galați, Ștefan Vasile spune că toți cei care cresc astfel de animale au fost informați cu privire la riscul apariției acestei boli. Animalele sunt testate tot mai des, iar polițiștii de frontieră au primit instrucțiuni să nu permită introducerea în țară a produselor de origine animală. Carnea găsită este confiscată. În plus, frontiera este monitorizată inclusiv pe timpul nopții, cu ajutorul camerelor de termoviziune, pentru a depista turmele de porci mistreți care ar putea pătrunde în România.

În Republica Moldova, au fost confirmate deja două cazuri de îmbolnăvire, iar rezultatele analizelor au fost trimise în Spania pentru confirmare – a spus premierul de la Chișinău, Pavel Filip, într-o emisiune la Publika TV.

După depistarea a două cazuri în raionul Dondușeni, au fost luate toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului, prin izolarea acestor cazuri. Nu este de glumit cu acest virus, pentru că se poate răspândi cu o viteză foarte mare și trebuie să acționăm corect. Avem și un plan de măsuri. În primul rând, trebuie să asigurăm informarea cetățenilor. Vor fi și unele incomodităti pentru cetățeni, întrucât va fi interzis importul cărnii de porc din afara hotarelor Republicii Moldova.– a spus premierul Petru Filip.

Ministrul român al agriculturii, Achim Irimescu a atras atenția că ar fi un dezastru ca pesta porcină să ajungă în România. Nu există un vaccin ;i nici tratament, iar singura soluție ar fi uciderea porcilor bolnavi.

Detalii despre pesta porcină africană găsiți aici.

(Sursa foto: ANSVSA)