Din 2018, indemnizație de hrană în loc de tichete de masă

În 2018, bugetarii nu vor mai putea primi tichete de masă, întrucât acordarea acestora va fi abrogată, potrivit noii legi a salarizării bugetare.

Astfel, în locul tichetelor de masă va fi acordată o indemnizație de hrană, însă, pe parcursul anului viitor, doar bugetarii din sistemul sanitar care au primit în 2017 tichete de masă vor putea beneficia efectiv de această indemnizație, în timp ce ceilalți bugetari vor fi nevoiți să aștepte până în 2019, cel puțin.

Cuntumul lunar al indemnizației va reprezenta a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

În prezent un salariat din doi primește tichete de masă.

De la 1 ianuarie situația se va schimba, iar numărul persoanelor care beneficează de astfel de tichete ar putea scădea semnificativ.

Cauza principală este modificarea sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.

De asemenea, noțiunea de impozitare a profitului și cea de deductabilitate a cheltuielilor va dispărea.

Mai precis, deoarece vor plăti impozit în funcție de veniturile firmei și nu în funcție de profitul acesteia angajatorii nu vor mai fi motivați fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din profitul impozabil.

Astfel, tichetele de masă vor fi considerate cheltuieli sociale ale angajatorilor.

Sindicaliştii acuză Guvernul că banii care ar urma să înlocuiască tichetele de masă, echivalentul a două salarii minime, vor fi daţi bugetarilor abia din decembrie anul viitor.

Asociația Profesională a Emitenților de Tichete din România consideră că nu există nici un motiv pentru care angajatorii nu ar mai fi motivați să acorde tichete de masă – un beneficiu extrasalarial care crește puterea de cumpărare a angajaților – în cazul în care impozitul pe cifra de afaceri ar înlocui impozitul pe profit pentru o categorie de companii.

Tichetele de masă sunt unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariale, fiind folosite de companii pentru a susține masa de prânz a angajaților în zilele de lucru.

„Prin tichetele de masă, angajatorul are la îndemână un instrument de HR util și avantajos, prin care poate obține încredere, motivare și performanță din partea salariaților.”declară Asociația Profesională a Emitenților de Tichete din România într-un comunicat oficial.

În România peste 2,5 milioane angajați primesc tichete masă de la angajatori, potrivit Edenred.ro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS