Confidenţialitate

DIICOT face verificări în urma materialului publicat de televiziunea britanică Sky News

Reportajul jurnalistilor de la Sky News arată că traficanții de arme din România vând armament tuturor celor care doresc. Anunțul privind ancheta DIICOT a fost făcut de șeful instituției, Daniel Horodniceanu. Ancheta procurorilor are ca scop identificarea persoanelor care apar în material.

După luni de negocieri cu membrii unui grup din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi. Jurnaliștii spun că traficantii stiau ca stau de vorbă cu ziariști care vor să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că, la final vor cumpăra.
„Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scrie Sky News.

Jurnaliștii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea. Aceștia din urmă se aflau la volanul unei mașini de teren și le-au cerut reporterilor să îi urmeze într-o pădure.

Au oprit când au ajuns lângă o pajiște, iar doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.
Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare.

Traficantii le-au dat asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. Acestia le-au spus ca armele sunt aduse din Ucraina si ajung apoi în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul. Un AK 47 era vandut cu 1700 de euro, iar traficantii spun ca este cea mai vanduta arma in Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii.

Când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. “Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi”, a spus unul dintre traficanţi la plecare.