Confidenţialitate

DIICOT a depus o cerere de apel în Dosarul Țăndărei

DIICOT a depus, la Tribunalul Harghita, o cerere de apel în dosarul Țăndărei, în care 26 de inculpați pentru trafic de minori au fost achitați în primă instanță – scrie ziarul Libertatea.

Decizia, deși nu era definitivă, l-a făcut pe unul dintre ofițerii de poliție britanici să se declare șocat de „abandonarea” cazului de către justiția din România.

Așa- numitul Caz Țăndărei și evoluția lui în justiția din România ar putea fi studiu de caz. Au fost 9 ani de procese și numai la Tribunalul Harghita au fost 53 de termene.

Odată cu achitarea de săptămâna trecută, instanța a constatat și prescrierea unor fapte, după ce a schimbat anumite încadrări juridice. Totodată, a dispus ridicarea sechestrului asigurător asupra unor bunuri ale inculpaţilor.

Este vorba de persoane acuzate trafic de minori, șefi ai unor clanuri interlope.

Dosarul Ţăndărei a fost primul privind traficul de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Regatul Unit, 120 de traficanţi au fost prinşi şi condamnați.

După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, Uniunea Europeană a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie.

Directiva a fost adoptată de toate statele membre, deci şi de România.