Confidenţialitate

Diferența dintre importuri și exporturi a urcat la peste 23 miliarde de euro. Bugetul public are probleme serioase, spun analiștii | AUDIO

Deficitul de cont curent al României, adică diferența dintre importuri și exporturi, a urcat la peste 23 de miliarde de euro după primele zece luni din 2022. Față de aceeași perioadă de anul trecut valoarea de acum e cu aproape 9 miliarde mai mare. 

Potrivit datelor de la Banca Națională o parte semnificativă din deficitul de cont curent vine din accelerarea importurilor de bunuri.

Datoria externă totală a României a ajuns la aproape 140 de miliarde de euro, aproximativ jumătate din cât produce întreaga economie a țării într-un an.

Circa 50% din această datorie externă este a statului, explică analistul economic Ionuț Dumitru, invitat joi dimineață în Deșteptarea. Guvernul se împrumută ca să finanțeze deficitul bugetar care anul acesta va trece de 6% din PIB, precizează Ionuț Dumitru:

„Dacă ne uităm la bugetul nostru public, el are niște probleme structurale foarte serioase, atât pe partea de venituri cât și pe partea de cheltuieli. Dacă ne uităm pe partea de venituri, noi încasăm venituri din taxe și impozite de circa 27% din PIB față de o medie europeană de 41%. Nu poți să ai servicii publice la standarde europene când tu încasezi din taxe și impozite 27% din PIB și europenii 41%, diferența este uriașă. Evident că și resursele astea puține pe care le avem știm că le cheltuim ineficient, ca să nu folosim un termen mai dur.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Problema este incapacitatea statului de a colecta taxele și impozitele mai spune Ionuț Dumitru:

„Avem de exemplu la TVA o diferență între ce ar trebui să încasăm și ce încasăm în realitate cam de 35%. Statul român, la nivelul de TVA pe care îl avem astăzi, de 19% cotă standard, încasează doar 65% din ce ar trebui să încaseze și aici pierdem vreo 2-3 puncte procentuale din PIB.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Indicele IRCC va crește de la 1 ianuarie. Rata lunară a unui credit va fi mai mare cu până la 330 de lei