Confidenţialitate

Dieta vegetariană ameliorează durerile provocate de diabet

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet, care este adesea legat de obezitate. În diabetul de tip 2, celulele organismului sunt rezistente la insulină, sau organismul nu produce suficientă pentru a metaboliza și a folosi zahărul din sânge.

O dietă vegetariană săracă în grăsimi poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să îndure mai bine durerile cauzate de această boală, sugerează un nou studiu.

Mulți dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 vor dezvolta neuropatie diabetica periferica. Aceasta se caracterizează prin durere, arsură și amorțeală la nivelul extremităților, în special la nivelul membrelor inferioare.

Specialiștii de la Universitatea de Medicină din Washington spun că prin renunțarea la produsele din carne și la alimentele uleioase, durerea din cadrul neuropatiei diabetice poate diminua sau chiar poate dispărea.

Pentru noul studiu, cercetătorii au recrutat 35 de adulți cu diabet de tip 2 si neuropatie diabetica dureroasa. Apoi i-au împărțit în felul următor: un grup de 17 participanți care au urmat o dieta vegetariana saraca in grasimi si cu suplimente de vitamina B12 și un grup de 18 persoane, instruite să ia suplimente de vitamina B12, în timp ce și-au menținut dieta lor normală.

Dieta vegetariană s-a axat pe legume, fructe și cereale.

După 20 de săptămâni, cei cu o dietă vegetariană au raportat o scădere mai mare a intensității durerii, comparativ cu grupul celor care nu și-au schimbat stilul alimentar. Un test al nervilor periferici a sugerat, de asemenea, ca dieta vegetariana poate încetini sau chiar opri declinul funcției nervoase, comparativ cu grupul de control.

Până la confirmarea acestor descoperiri prin alte studii mai mari, este nevoie să vă consultați cu medicul diabetolog pentru orice schimbare pe care doriți să o aduceți în stilul de viață și de alimentație.