Confidenţialitate

Dezinformarea pe tema pandemiei, în dezbaterea Parlamentului European

Deputaţii europeni şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe dezbat, joi, ultimul raport al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) privind dezinformarea pe subiectul COVID-19, informează site-ul Parlamentului European.

Obiectivul acestui raport, publicat de SEAE la 24 aprilie, este de a furniza o viziune de ansamblu asupra tendinţelor mondiale actuale şi perspectivelor referitoare la activităţile de dezinformare legate de pandemia de COVID-19. Josep Borrell va răspunde la întrebările membrilor Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European despre acest raport şi publicarea lui.

“Îmi exprim satisfacţia că Înaltul Reprezentant Josep Borrell a acceptat să discute personal cu deputaţii comisiei pentru politică externă şi sper că acest schimb de păreri va fi fructuos”, a declarat preşedintele Comisiei, germanul David McAllister (PPE).

Raportul scoate în evidenţă o explozie a dezinformării şi altor forme de manipulare şi distorsiune legate de pandemia de COVID-19. În pofida consecinţelor potenţial grave pentru sănătatea publică, surse oficiale şi sprijinite de stat emanând de la diverse guverne au continuat să difuzeze pe scară largă naraţiuni conspiraţioniste şi dezinformare, atât în UE, cât şi în vecinătatea acesteia, potrivit documentului.

Într-o rezoluţie adoptată de de PE la 17 aprilie, deputaţii au mai subliniat că dezinformarea privind COVID-19 este o problemă majoră de sănătate publică. UE ar trebui, prin urmare, să stabilească o sursă europeană de informaţii pentru a garanta că toţi cetăţenii au acces la date exacte şi verificate.

Deputaţii au lansat, de asemenea, un apel companiilor de social media să fie proactive în luarea măsurilor necesare stopării dezinformării şi a discursurilor care instigă la ură în cazul subiectelor legate de coronavirus.

Discuţiile vor avea loc în contextul în care în presă au apărut o serie de materiale legate de presupuse presiuni din partea Beijingului în redactarea raportului SEAE.