Confidenţialitate

Dezbatere electorală: Discuții aprinse și atacuri între principalii candidați la președinția Franței

Record de audiență – aproape 10 milioane de francezi au urmărit prima dezbatere televizată cu principalii candidați la președinția Franței.

Cum era de așteptat, dezbaterea nu a fost lipsită de atacuri între candidați. Au fost abordate teme precum migrația, terorismul și Uniunea Europeană.

Maratonul TV de 3 ore și jumătate reprezintă, potrivit presei franceze, adevăratul start al campaniei electorale pentru alegerile din 23 aprilie.

Intervențiile au fost marcate în special de discuțiile aprinse cu privire la imigrație, dar și burkini, costumul de baie musulman – ținta atacurilor fiind candidata frontului național.

În acest context, independentul Emmanuel Macron a acuzat-o pe Marine Le Pen că ”a divizat poporul francez”.

Și candidatul extremei-stânge Jean-Luc Melenchon a întrebat-o ironic pe Marine le Pen dacă are de gând să interzică oamenilor purtarea ”unor fuste lungi sau scurte” din motive religioase.

În cadrul dezbaterii, Marine Le Pen a cerut o blocare completă a imigraţiei legale şi ilegale și a reiterat ideea ca Franța să părăsească Uniunea Europeană.

”Nu imi doresc sa administrez ceea ce a devenit o vaga regiune a Uniunii Europene. Nu vreau sa fiu vice-cancelarul doamnei Merkel”, a spus Le Pen.

Securitatea a fost un alt subiect abordat. Între altele, candidata Frontului Național a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori. Însă Francois Fillon a spus că sunt doar promisiuni care nu vor fi puse în practică niciodată.

De altfel, Francois Fillon a încercat să evite orice discuţie aprinsă, pentru a nu atrage atenţia asupra dosarului de corupție în care este implicat.

Potrivit sondajelor, Marine Le Pen şi Emmanuel Macron au cele mai multe şanse să ajungă în al doilea tur al alegerilor.

Una dintre cele mai apreciate prestații a fost a independentului Emmanuel Macron.

De altfel, acesta este și motivul pentru care euro este în creştere marţi, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni, relatează Bloomberg.

Moneda unică s-a apreciat în raport cu 10 monede importante, un sondaj de opinie arătând că Emmanuel Macron a fost cel mai convingător dintre cei cinci candidaţi.

Potrivit sondajului realizat de firma de cercetare Elabe, 29% dintre persoanele intervievate au spus că Macron a câştigat dezbaterea.